Upomoć! Ne mogu izbaciti podstanara odvjetnika! U susjednoj je sobi!

Vjeran Grković

5. ožujka 2012.

Upomoć! Ne mogu izbaciti podstanara odvjetnika! U susjednoj je sobi!

Nevjerovatna priča koja se odvija u trenutku dok ovo čitate. Djevojka ne može iz svog stana u Kukuljevićevoj ulici izbaciti podstanara, odvjetnika Draška Šoća. Ugovor mu je istekao, ali napolje ne želi. Djevojka je u stanu sa zaštitarima. Već četiri dana ona je u kuhinji, a podstanar sa suprugom i maloljetnim djetetom - u dnevnoj sobi. Postanar joj prijeti. Ona iz kuhinje piše otvoreno pismo i šalje ga na adrese predsjednika, ministra pravosuđa, nevladinih udruga i pučkog pravobranitelja. Ovako nešto ne bi mogao smisliti nit najluđi scenarist. Pročitajte njezino pismo!

Dakle, podvlačimo, u trenutku dok ovo čitate žena koja je napisala pismo nalazi se (već četvrti dan) u kuhinji svog stana. Društvo joj pravi zaštitar kojeg je unajmila.
U dnevnoj sobi je podstanar sa ženom i malodobnim djetetom. Podstanar iz stana ne želi izići. Pogledajte pismo!

Poštovani,

ovim putem obraćam se institucijama i javnosti, na izmaku psiho-fizičkih snaga, u nadi za bilo kakvu pomoć pri rješavanju naoko bezizlazne situacije u kojoj se nalazim.

Vlasnica sam stana u Zagrebu, Kukuljevićeva 18, šesti kat, desno. Od 2006. godine  stan je iznajmljen odvjetniku Drašku Šoću. Ugovor o najmu stana je potpisan na godinu dana  s mogućnošcu produženja. 2009. godine u odnosu s podstanarom pojavio se prvi problem jer isti nije redovito plaćao režije. Šoć je usmenim i pismenim putem zamoljen da napusti stan. Budući da je odbio izaći iz stana i prepustiti ga meni, zakonitoj vlasnici sa potvrdom o vlasništvu i urednim vlasničkim papirima, pokrenut je sudski postupak pri Općinskom sudu u Zagrebu.


Podstanar - odvjetnik Draško Šoć

Šoć je reagirao protutužbom u kojoj traži da mu se isplati 70 tisuća kuna za navodno  ulaganje u uređenje stana, što je potpuno neutemeljeno, budući da je kompletan inventorij stana financiran sredstvima mene i mojih roditelja, a za što posjedujem dokaze. Takoder, od ljeta 2009., Šoć ne plaća najamninu te u potpunosti ignorira kontakt. Rješenje prvostupanjskog suda iz 2011. godine je 87,5 posto u moju korist, međutim sud smatra ugovor o najmu prešutno produženim na neodređeno vrijeme što Šoću omogućuje ostanak u stanu. Spominjani ugovor o najmu je na sudu uvažen, iako je sklopljen izmedu Šoća i treće osobe, mog oca koji nije bio niti jest vlasnik stana. Protutužbu da je Šoć uložio novac u stan, prvostupanjski sud je odbacio u nedostatku bilo kakvih dokaza.

Slučaj je predan Županijskom sudu (pod brojem Gž -12016/11) budući da se moja odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović žalila na presudu. Sudski proces je u tijeku. Moja  odvjetnica odgovara vlasničkom tužbom, dok se Šoć poziva na ugovor o najmu, a koji je kontinuirano kršen s njegove strane.

Dana 1.3. ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalazi moj stan primijetila sam kombi iz kojeg radnici iznose protuprovalna vrata. Na moj upit radnici su odgovorili da postavljaju vrata D. Šoću. S obzirom da to nisam dopustila, a i s obzirom na to da se Šoć prethodno nije konzultirao sa mnom, pozvala sam policiju te u njihovoj pratnji ušla u stan. Draško Šoć me u prisutstvu policije fizički napao i pokušao izgurati na silu iz stana, a na što policija nije reagirala. Uspjela sam pobjeći u kuhinju gdje sam ostala sve do ovog trenutka, odnosno već više od 3 dana, a čuvaju me tjelohranitelji u svojstvu neposredne tjelesne zaštite, budući da je pri fizičkom nasrtaju Šoć prijetio meni osobno, kao i provalom u stan moje majke, što mogu potvrditi svjedoci. Draško Šoć čitavo se vrijeme nalazi u stanu, u dnevnom boravku i spavaćoj sobi zajedno sa svojom suprugom i maloljetnim djetetom.

Nalazim se u potpuno bezizlaznoj i pravno neutemeljenoj situaciji u kojoj podstanar,  po struci pravni ekspert, kontinuirano zlouporabljajući svoj položaj i znanje, psihički maltretira mene i moju obitelj. Smatram da je sramotno za Hrvatsku odvjetničku komoru da je čovjek poput Šoća njen punopravni član, iz razloga navedenih u prethodnom dijelu teksta.

Potpuno sam izgubila vjeru i nadu u funkcioniranje hrvatskog pravosuđa, a s obzirom  na moj financijski položaj (nezaposlena, dipl. rusist/etnolog s potvrdom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje) plaši me da će daljnje razvlačenje sudskih postupaka završiti protupravnim oduzimanjem mog stana od strane Šoća. Napominjem da je stan u Kukuljevićevoj 18 jedina nekretnina koju posjedujem, a da je Šoć istovremeno prijavljen na drugoj adresi, a za što posjedujem pravovaljanu dokumentaciju.

Bez obzira na to što nisam iscrpila sve pravne mogućnosti Republike Hrvatske, o svom slučaju obavijestiti ću Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, jer želim upozoriti na sramotne nepravilnosti u provođenju zakona tj. u hrvatskoj zakonskoj praksi.

U Zagrebu, 3.ožujka 2012. Eva Weiss

P. S. Novinari su bili u stanu Eve Weiss i odvjetniku Drašku Šoću ponudili da ispriča svoju stranu priče. Odgovorio je: "Tko vas je uopće pustio i zvao, u ovom ste stanu protupravno". Situaciju sa stanom ne želi komentirati.

Lupiga.Com