Veliko trojstvo

Dunga

9. travnja 2003.

Veliko trojstvo

Što povezuje predsjednika Amerike, saborskog zastupnika u zemlji Hrvatskoj, Ljubana Ćesića Rojsa i gradonačelnika San Felice al Circea, gradića podno drevnog Rima, Giuseppea Schiboniu? Ne znate? Naravno da ne znate – zato ste tu na "Lupiginoj" idejno-informativnoj obuci da, kroz razgovor naš svakidašnji, naučite!

 

-         Konačno se oblikovalo sveto trojstvo čiste providnosti, nepatvorenog aktivizma, karizmatične ciljnosti  i povijesnom trenutku doraslog elana!

-         Opet ti o Zidaneu, Figu i Ronaldu. Gled'o sam sinoć..

-         Ma kakav Ridan, Zigo i Fonaldo. Ratna su vremena, druže, a otkako je počelo opali i ožeži u Iraku, iz mišijih rupa provirila sve sama antiratna kukavelj. Ali, bogami, evo, nije sve tako crno, neki dan ulančao se sveti trijumvirat oko vizionara Georga Busha.

-         Boga ti. Misliš, Bush kao centarfor, a 'ko su krila?

-         Desno naročiti Ljuban Ćesić Rojs, lijevo časni Giuseppe Schibonia.

-         Ne kapiram. Ima i jačih igrača – Blair, Berlusconi, Kissinger.....

-         Cijenim, ali to je više po dužnosti. Možda i iz interesa. S takvima se ne ide u ovakvu avanturu. Ama koji je to europski parlamentarac, materijalno i duhovno situiran, dao čistu ljudsku podršku odličniku Bushu i saveznicima, a boga mi, pišu novine a on ne demantira, obećao i pomoć u vidu dragovoljaca protiv nedemokratske vlasti u Bagdadu?

-         Ciljaš na Rojsa, ali ostaje taj treći. Kako kažeš, Sch..Schillaci?

-         Ne znam što radi lukavi Salvatore Totto Schillaci, ali valjani Giuseppe Schibonia, gradonačelnik San Felice al Circea, ponad drevnog Rima. Eh, eto, kraj stare "vučice",  imperijalnog ponosa, bi'će neko herojsko mjesto..

-         ..čuo sam da im se regimenta istakla onomad u Etiopiji.

-         Samo se ti zajebavaj. Znači, što radi maestro Schillaci, pardon Schibonia, dok okolo svaki drkadžija pljuca po posvema opravdanoj akciji moćnih saveznika? Odlučuje da pokloni svoju mjesečnu plaću Georgeu Bushu do svršetka oslobađanja Iraka jer vjeruje u opravdanost svega poduzetoga u Iraku! A plaća, nije mala, 2409 eura.

-         'Ko će ga bidnog uzdržavat, potrajat će to u Iraku, čini se sve.

-         Da potrajat će!? Eto vidiš u čemu je razlika između takvih kao što su ti i jednog Busha, jednog Rojsa i jednog Schibonie. Nije bitna lovica, nego gesta. Bitno je prepoznati čisto događanje povijesti, žurni napredak i nosioce novoga, one koji asfaltiraju nove vidike. Koji neće prezati  da se za potrebe jednog novog stanja stvari sravni planina ili grad, a kamoli da će se upitati što ako se za tog svetog Grala žrtvuje nekih 2409 eura!

-         Dobro, kazni' ću se. Nego što još poručuje taj Sch..

-         Schibonia, ubio te grom! Kaže on da je Saddam isti kao Hitler i Milošević.

-     E vala ga pretjera.