I mali se guraju

Ivor Car

15. siječnja 2003.

I mali se guraju

I dok oni koje nitko nikada neće razoružati i koje nitko ne pita kakvo sve oružje posjeduju, nastavljaju s prijetnjama, na njihovu stranu se uključila jedna državica za koju je rijetko koji Amerikanac čuo. Riječ je o Makedoniji, koja će u dugo najavljivanoj akciji saveznika protiv Iraka sudjelovati sa čak dva helikoptera
Ponekad se mali šlepaju velikima, u biti, uvijek se mali šlepaju velikima, pa nije ni čudno kada se mali miješaju u velike ratove. Takvo nešto napravila je makedonska vlast, barem sudeći prema članku objavljenom u makedonskom dnevnom listu "Dnevniku". Autor članka K. Ilievski poziva se na pouzdane izvore iz makedonskog ministarstva obrane, koji kažu kako će Makedonija sudjelovati na strani Sjedinjenih Američkih Država, u ratu protiv neposlušnog Iraka. Tako se u Bushovu mrežu uplela još jedna mala državica koja se želi integrirati u društvo velikih, vjerujući da će joj u tom društvu biti bolje.
Sadama će sigurno ova vijest jako pogoditi, jer vjerujem da ne zna kako će izaći na kraj sa dva makedonska transportna helikoptera, budući su upravo ta dva helikoptera, najvjerojatnije tipa Mi-8, sve što će Makedonci "suprotstaviti" Iraku. Ipak, "vojni" izvori Ilievskog nastavljaju kako se makedonska eskadrila neće naći u direktnim sukobima s iračkim kolegama, već će isključivo obavljati logističke zadatke. Novinski članak u potpunosti možete pročitati, naravno ukoliko znate makedonski, na ovom linku.
U međuvremenu Ameri nastavljaju sa svakodnevnim prijetnjama, pa ovaj put iz Bijele kuće poručuju kako Iraku istječe vrijeme, jer do sada nije pokazao nikakve naznake da poštuje UN-ovu rezoluciju o razoružanju, koju usput rečeno Ameri poštuju. U toj prijetnji, Bushov glasnogovornik opet je upotrijebio riječnik simptomatičan upravo za američki način obraćanja javnosti, pa smo tako mogli čuti da nas Sadam sve "vuče za nos". Ovakav stav Bushove administracije čini se prikuplja sve više negativnih bodova kod onih koji su svojim glasovima omogućili toj administraciji da bude to što jeste. Po prvi puta od rujanskih napada, odobravanje načina na koji Bush vodi svoju državu, palo je ispod 60%, kako prenosi "USA Today". Analitičari tvrde kako se popularnost američkog predsjednika može povećati upravo mirnim, diplomatskim rješenjem sukoba s Irakom.