Vrh Europe

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Vrh Europe

Ovih dana je objavljena informacija kako će se krenuti s gradnjom zgrade koja će dohvatiti vrh europskog neba. Naime, ona bi trebala dobiti prestižni naslov, najviše zgrade Europe. Graditi će se u Londonu i navodno bi to trebao biti najsigurniji neboder svijeta, a bio bi otporan i na terorističke napade!?!
Zgrada bi trebala imati oblik kometa, budući da ostaje nejasno kako to misle napraviti, pretpostavljamo da će podsjećati na komet. Graditi će se na obali Temze u području šireg centra grada, nedaleko od poznate Jamaica road, u četvrti Southwark. Trebala bi dostići visinu od 306 metara, odnosno 66 katova, a da bi se to dostiglo trebati će više od 10 000 radnika te 250 milijuna eura. Gradnja će trajati pet godina, a kada se napokon zgotovi u njoj ćete moći ići u kino, kupovinu, ili ako imate love moći ćete tamo i stanovati i kupati se u bazenu. Ipak najveća atrakcija će biti hotel koji će se nalaziti na vrhu zgrade. Atrakcija zbog toga jer će se vrh zgrade nalaziti iznad oblaka, pa tamo mogu prodavati sunce, budući da je ono u Londonu rijetkost.
Sa svojih 306 metara ovaj objekt će "prerasti" dosada najvišu zgradu u Europi, a to je zgrada Commerzbanke u Frankfurtu. Njeni arhitekti nisu htijeli preći granicu od 300 metara, pa je zgrada ostala na simboličnih 299 m, a već neko vrijeme konkurencijom joj prijete Varšava i Madrid. Dodajem i sliku koja prikazuje okružje u kojoj se toranj Commerzbanke nalazi.
Usporedbe radi reći ćemo kako su tornjevi WTC-a bili visoki 417 i 415 metara.