Za carinu ništa osim kobri

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Za carinu ništa osim kobri

U dva dana dvije vijesti iz Saudijske Arabije. Ovaj put riječ je o panici koju je izazvao jedan putnik rijadskoga aerodroma. Naime, iz njegove prtljage prilikom carinske provjere izgmizalao je tristotinjak smrtonosnih kobri, koje su se potom razmilile cijelim aerodromom.

Čini se kako je Saudijska Arabija zemlja iz koje nam često dolaze neobične vijesti. Nakon jučerašnje o pogibji tri princa u osam dana, danas nam dolazi vijest o panici koja je zavladala na rijadskom aerodromu.
Kako prenosi slavna TV i novinska kuća Al-Jazeera (u prijevodu poluotok), panika je zahvatila aerodrom "Kralj Khaled" u Rijadu kada je iz prtljage jednog od putnika pobjeglo tristotinjak po život opasnih kobri. Putnik je doputovao avionom iz egipatskog Caira, a njegov identitet nije objavljen, kao ni razlog zbog kojeg je spakirao zmije. Na carinskoj  provjeri on je upozorio carinika da ne pregledava njegovu prtljagu, što je izazavalo još veću znatiželju carinika koji je na kraju i otvorio prtljagu. Iz kovčega su potom počele izlaziti zmije u nevjerojatnom broju, prema riječima očevidaca oko tri stotine kobri. Carinske službe su brzo pozvale odgovarajuću pomoć, u ovom slučaju Ministarstvo poljoprivrede, te službena obavijest glasi kako su svi odbjegli gmazovi ubijeni i kako smrtonosne zmije nikoga nisu napale. U toj istoj izjavi nije spomenut broj ubijenih zmija. Također je nepoznato da li je ovaj opasni putnik nakon incidenta uhićen.