Zagreb neplanirano dobio novu rijeku

Ivor Car

1. listopada 2007.

Zagreb neplanirano dobio novu rijeku

Kao da i samo nebo bezobrazno podmeće Milanu Bandiću i njegovim posilnim pročelnicima, i to baš u vrijeme izbora. Naime, nakon katastrofe u kojoj je nestalo pola Kupske ulice i afere s onečišćenom vodom na Vrbanima, jučer je gradska infrastruktura pretrpjela novi udarac, i to u vidu poplave Ljubljanske avenije, koja je zbog nenajavljenog pretvaranja u novu zagrebačku rijeku, nekoliko sati bila paralizirana

Netko će reći da se grad raspada, puca po svim šavovima, no zagrebački gradonačelnik zasigurno neće imati takvo mišljenje, jer u Zagrebu, ustvrdit će, sve funkcionira gotovo pa perfektno. No, ipak zanimljivo je da je do puknuća cijevi u nedjelju došlo samo godinu dana nakon što je Ljubljanska avenija u potpunosti obnovljena i kao žila kucavica grada kojom dnevno prođe i stotinu tisuća vozila, preimenovana u Zagrebačku aveniju.

Sporni dio avenije, u duljini od otprilike tri stotine metara, policija je blokirala te se njime nije moglo proći gotovo osam sati, što je, ne sumnjate, izazvalo popriličan prometni krkljanac, i to baš kod skretanja za popularni trgovački centar City Centar One, koji je kao i svi u tom dijelu grada ostao bez vode.

Zašto je došlo do pucanja cijevi, još uvijek nije poznato, a to će nastojati utvrditi djelatnici Vodovoda, koji sumnjaju da je greška u izvođačima radova koji prilikom obnove avenije nisu primijetili da je cijev napuknuta, pa je prilikom prvog većeg pritiska vode u cijevima došlo do pucanja i izlijevanja.

Dubina nove zagrebačke rijeke, za koju su prolaznici jamčili da je zasigurno čišća od Save, u čemu bi se s njima vjerojatno složio i Milan Bandić, mjestimično je dosezala i pola metra, pa bi se, kažu, mogla proglasiti i jedinim bazenom u tom djelu grada.

Kako god, voda se nakon Vrbana i Kupske, ponovno pokazala kao "razarajući faktor", a neki od šaljivdžija dovikivali su radnicima kako bi trebalo pozvati Bandića i Šostara da kušaju vodu, pogotovo jer bi, s obzirom na njihove apetite, vodu "riješili" brže nego pumpe.

Hoće li ovaj put netko snositi odgovornost za incident, odnosno "šlamperaj", kak' bi to gradonačelnik životopisno nazvao, nije poznato. Međutim, oslanjajući se na primjere, kojih je, nažalost, proteklih godina bilo nebrojeno puno, možemo pretpostaviti da je odgovor negativan.