ZAGREB YOUTH SUMMIT: Stiže više od 260 gostiju, među njima i lider ruskog oporbenog pokreta „Open Russia“

I.F.

2. studenog 2017.

ZAGREB YOUTH SUMMIT: Stiže više od 260 gostiju, među njima i lider ruskog oporbenog pokreta „Open Russia“

„Ugostit ćemo više od 260 sudionika i sudionica“, otkrio je Mario Mažić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), najavljujući danas „Zagreb Youth Summit“ koji će se od ponedjeljka, 6. studenog, do četvrtka, 9. studenog, održati u zagrebačkoj Mimari. Tema, objasnio je ukratko, Mažić – izazovi s kojima se susreću demokracije u cijelom svijetu.

„Tijekom četiri dana govorit će osobe s jakim svjetskim i regionalnim utjecajem – istaknuti aktivisti za ljudska prava, novinari, akademici i političari iz Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Europe“, kažu u Inicijativi mladih za ljudska prava, ističući kako nije bilo nimalo lako organizirati ovoliki događaj, posebice jer je za dobar dio gostiju trebalo isposlovati vize, što je bio itekako veliki poduhvat. 

„Žao nam je što nismo uspjeli ugostiti nikoga iz Turska, ali uslijed tamošnje političke situacije, većina onih koji su na 'Zagreb Youth Summitu' mogli govoriti ili je u zatvoru ili je pod optužnicama, tako da ne smiju putovati“, napomenuo je Mažić. No, zato na summit stižu gosti iz čak 27 država svijeta, među ostalim, iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kube, Ukrajine, Francuske, Venezuele, Paragvaja, Pakistana, Tadžikistana, Kosova, Kameruna, Senegala, Nigerije, Makedonije, Albanije ...

ZGYS
"Suradnja na globalnoj razini posebice je važna kod pitanja univerzalnih vrijednosti, kakva je i demokracija" (FOTO: YIHR)

Puno velikih imena govorit će na "Zagreb Youth Summitu". Već prvi dan zainteresirani će imati priliku čuti što o usponu liberalnih autokracija i neliberalnih demokracija ima za reći Alexander Soloviev, lider ruskog oporbenog pokreta „Open Russia“, a na istu temu govorit će i Goran Miletić, čelnik nevladine organizacije Civil Rights Defenders te David Riveros, direktor paragvajske organizacije „reAcción“. Bit će tu, ali na druge teme, i Carl Gershman osnivač i predsjednik američke fondacije NED (National Endowment for Democracy); američka novinarka i književnica egipatskog porijekla i zagovornica ženskih prava, Mona Eltahawy; potom novinarka Charlie Hebdoa, Zineb El Rhazoui, stručnjakinja za religijska pitanja i kritičarka islamizma; venezuelanski i osnivač organizacije Un Mundo Sin Mordaza, Rodrigo Diamanti… Neke od tema o kojima će se govoriti su "Populizam i nacionalizam" i "Mogu li mladi odlučiti voditi demokratsku obnovu?". 

„Ovaj summit organiziramo kako bismo zajedno s kolegicama i kolegama, mladim ljudima koji se zalažu za demokratizaciju diljem svijeta, artikulirali generacijski odnos mladih prema suvremenim izazovima demokratske regresije. Suradnja na globalnoj razini posebice je važna kod pitanja univerzalnih vrijednosti, kakva je i demokracija“, kažu u Inicijativi za ljudska prava, gdje naglašavaju i kako će samo otvaranje summita biti poprilično neobično i nekonvencionalno. Naime, umjesto govorancija summit će otvoriti mladi glumci prigodnim umjetničkim performansom. Detaljan raspored programa možete pronaći na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YIHR

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"