Završen još jedan Animafest

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Završen još jedan Animafest

Prije samo nekoliko sati završen je jedan od najboljih svjetskih festivala animiranog filma, 15 po redu Animafest koji se održavao od 18. do 23. ovog mjeseca. Od 978 filmova iz 47 svjetskih zemalja Najboljim filmom u službenoj konkurenciji proglašen je nizozemsko-britanski film "Otac i kćer", film kako kažu prepun jakih osjećaja vezanih uz rastanak oca i kćerke.
Animafest se održava od 1972. godine i to na žalost ne svake godine, nego svake dvije godine tako da je ovo 15. Animafest koji je između ostalog popratio sve uspone i padove hrvatskog animiranog filma. Na ovogodišnji Animafest mogli su se prijaviti radovi napravljeni nakon 2000. godine u trajanju između 30 sekundi i 30 minuta, bez obzira da li su prikazivani ili nagrađivani na nekim drugim festivalima animiranog ili općenito filma. Za tri natjecateljske kategorije predviđene su novčane nagrade i to za Najbolji film (Velika nagrada) 20 000 kuna, za Najbolji debitantski film (Nagrada "Zlatko Grgić") 12 000 kuna i za Najbolji studentski film  8 000 kuna. Možda će se nekome nagrade učiniti poprilično malima, ali one za animirane filmove na kakve puca Animafest predstavljaju solidnu pomoć u daljnem radu. Osim ovih novčano nagrađivanih kategorija, dodjeljuje se još 14 nagrada.
Na festivalu se u službenu konkurenciji ne uvrštavaju svi prijavljeni filmovi, već selekcijska komisija sastavljena od tri člana odabire one koji zaslužuju biti u službenoj konkurenciji. Na ovogodišnji Animafest prijavljeno je 978 filmova iz 47 zemalja, od kojih su "selektori" odabrali 85 radova iz 27 zemalja, a u studentskoj konkurenciji 55 uradaka.
Pobjednik i dobitnik 20 000 kunića je nizozemski Britanac (ili obratno) Michael Dudok de Wit s filmom "Father and Daughter", koji je nastupao s još nekoliko svojih radova. Ovaj film je inače dobitnik i nagrade Američke filmske akademije za 2000. godinu. Najbolji debitant i ponosni vlasnik 12 000 kuna je Australac Neil Goodrige s filmomn "Pa" (djed). Student s 8 somića je Rus Stepan Biryukov s filmom "Sosedi" (susjedi). Publici su se pak najviše svidjeli ruski "Bookashky" i meksički "Hasta los Huesos".
Opširnije o svemu možete saznati ukoliko posjetite stranicu Animafesta. Još samo da spomenemo kako festival nije mogao proći bez visokog pokroviteljstva Stjepana Mesića, kao i neizostavnog HT hineta.