ZBOG EKSTREMIZMA POTEKLA KRV U ZVORNIKU: Napadač ubio policajca, ranio dvojicu pa i sam ubijen

Lupiga.com

27. travnja 2015.

ZBOG EKSTREMIZMA POTEKLA KRV U ZVORNIKU: Napadač ubio policajca, ranio dvojicu pa i sam ubijen

Nerdin Ibrić iz sela Kučić Kula kod Zvornika napao je policijsku stanicu u Zvorniku u vrijeme predaje smjene, pucajući iz sačmarice ubio je jednog, a ranio dvojicu policajaca. Policija je uzvratila i ubila napadača, koji je imao 24 godine. Prema policijskoj rekonstrukciji događaja, Ibrić se pred postaju dovezao svojim automobilom oko 19 sati. Bio je naoružan sačmaricom, još jednom puškom i pištoljem, a kod sebe je imao i rezervnu municiju. Ibrić je pri napadu navodno vikao "Allahu ekber", a objavljeno je i da je u pitanju član takozvanog vehabijskog pokreta. Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istaknuo je da napad smatra terorističkim činom.

Za RTV Republike Srpske Lukač je u telefonskom razgovoru ostrašćeno izjavio: "Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, bezbjednost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u RS. Preduzet ćemo sve moguće mjere da zaštitimo građane. Građani se također trebaju uključiti i dostaviti sve eventualne informacije o teroristima. Imat ćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju znati".

Javnosti se nakon napada obratio i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafa ef. Muharemović, koji je "osudio ubistvo policajca Dragana Đurića, kao i ranjavanje policajaca Steve Milovanovića i Željka Gajića".

"Islamska zajednica ne podržava nikakav oblik nasilja. Plašim se da bi incident mogao Bošnjake u Zvorniku dovesti u nelagodan položaj", rekao je Muharemović.

Predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je "napad na policajce napad na institucije sistema, što ničim ne može biti opravdano". Reakcije su stigle i iz Republike Srbije, odakle im je ponuđena obavještajna i financijska pomoć. Milorad Dodik najavio je da će RS osnovati vlastitu obavještajnu agenciju, jer je ovaj napad "dokaz da se ne može računati na obavještajne izvore iz BiH".

"Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko sigurnosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista spavača, koji su u svakom trenutku spremni da bilo gdje naprave teroristički akt", rekao je Dodik, a prenosi Avaz. Internetsko izdanje tog dnevnog lista navodi i da je 24-godišnji Nerdin Ibrić imao godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. lipnja 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su odvedeni na nepoznatu lokaciju i svi pobijeni. 

Na žalost, nema sumnje da će zvornički napad, koji ukazuje na ozbiljan sigurnosni problem koji Bosna i Hercegovina ima sa "vjerskim ekstremistima", biti iskorišten za dnevno-političke svrhe. "Zvornički terorizam", jasno je, zlatni je rudnik za dezintegracijsku politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. A sada pogledajmo kako je o događaju izvijestila Radio-televizija Republike Srpske.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube