Bin Laden, Osama

miro@lupiga.com

14. 03. 2002.

Osama Bin Laden rodio se 1957. godine kao sin saudijskog multimilijerdera čija je građevinska kompanija izvela mnoge značajne radove u Aziji i time stegla ogromno bogatstvo.
Na svjetskoj sceni se pojavljuje u osamdesetima kada jača njegova uloga u afganistansko-ruskom sukobu (Rusija je 1979 napala Afganistan). Tijekom svoje mladosti Osama se susreo s fundamentalističkim Islamskim učenjem. To učenje ga je i odvelo u Afganistan gdje organizira dostavu lijekova, oružja i pomoći pokretu otpora. Isto tako organizira i kampove u kojima provodi vojno obučavanje u kombinaciji s islamskom doktrinom, u koje dovodi mnoge mlade ljude arapskih i ostalih muslimanskih zemalja. U tom razdoblju puno mu je pomogla i američka administracija koja je radi održavanja ravnoteže pružala pomoć afganistanskim pobunjenicima. Osama 1988. godine osniva organizaciju "Al-Qaeda" (znači baza, kamp), koja po izvješćima američkih tajnih službi koordinira i upravlja militantnim islamističkim organizacijama diljem svijeta.
Kada se se sovjetske trupe 1988. godine povukle iz Afganistana, Osama se vraća u Saudijsku Arabiju. U narednim godinama Irak napada Kuvajt, a saudijska monarhija dopušta američkim vojnicima osnivanje vojnih baza iz kojih se vrše napadi na Irak. Razočaran ovakim slijedom događaja, Bin Laden oštro kritizira vladu što dopušta američkim vojnicima da budu tako blizu najvećim muslimanskim svetištima Meki i Medini.
Tada Osama označava amerikance za najveće neprijatelje Islama i 1992. godine povlači se iz Saudijske Arabije u Sudan.
U Sudanu zajedno s afganistanskim veteranima obučava nove generacije vojnika, ali sudjeluje i u mnogim poslovnim investicijama, stječući tako bogatstvo i vojsku. Pod pritiskom SAD-a ponovo biježi u Afganistan, odakle vjeruje se, planira napad na Ameriku, koji je kulminirao udarom dva oteta putnička aviona u tzv. "blizance", zgrade u New Yorku. Otada je najtraženija osoba na svijetu, a još uvijek je upitno da li je živ i gdje se nalazi.