Pacman

Ivor Car

14. 03. 2002.

Pacman je legendarna videoigra, za kojom smo svi kao klinci jednostavno bili ludi. Istina govorimo o vremenu kada se igrice nisu morale igrati na kompu od 1 gige i s ramom od 512. Igralo se uglavnom po raznoraznim "fliperanama" i luna parkovima i nikada vam nije moglo biti dosta para za žetone. Ujedno je to i prva igrica koju su podjednako prihvatili i muškarci i žene.
Glavni lik igrice je malo okruglo žuto stvorenje, kojeg kroz labirint naganjaju njegovi neprijatelji, četiri duha. Igrica se sastoji od meni nepoznatog broja nivoa (nikada nisam vidio da je netko došao do kraja!). U novi nivo se ulazi tako što se pojedu sve točkice u labirintu, vješto izbjegavajući uporne i često mudre progonitelje. Osim mase običnih malih točkica tu su i četiri velike. Kada Pacman pojede te velike točke, to do tada ranjivo i ugroženo biće postane kobno za njegove neprijatelje, što na žalost traje samo nekoliko sekundi, a iz nivoa u nivo to vrijeme je sve kraće. Za jednog pojedenog duha dobijate 200 bodova, a za svakog sljedećeg broj bodova se udvostručuje. Blinky, Pinky, Inkey i Clyde imena su njegovih neprijetelja i svaki od njih ima svoj nivo inteligencije. Sjećam se nekih poteza bugojanskih majstora, koji su mogli pojesti sve male točkice i ostaviti samo one velike. Probajte napraviti to!
Igricu je napravio Namco početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Godine 1982. Atari izbacuje svoju verziju, pa su svi oni sretnici koji su ga imali, mogli pozvati škvadru i uživati u besplatnom igranju Pacmana.
Programeri ove igrice su po "predanju" bili jako gladni i kada su uzeli krišku pizze, rodio se mali Pacman. Inače Pacman je dobio ime po japanskoj riječi paku-paku, što znači jesti, a upravo je to ono što naš žućko radi i što preporučujem i vama da ponekad napravite klikom: ovdje. Sve što trebate su dobri refleksi i brzi, ali pametni prsti.