Režija: Jay Roach

Austin Powers In Goldmember

Austin Powers In Goldmember

danyken

10. 11. 2002.

ocjena:
godina: 2002.
trajanje: 94 min
uloge: Mike Myers, Michael Caine, Beyonce Knowles
žanr: Komedija
scenario:  Mike Myers
režija: Jay Roach
Mike Myers genijalna je komičarska njuška poznata još iz nastupa u kultnom dugovječnom televizijskom showu "Saturday Night Live", u kojem su između ostalog nastupali Steve Martin, Chevy Chase, James Belushi i dr. Pojednostavljeno, svi vodeći američki komičari posljednja dva desetljeća nastupali su su u jednoj fazi svoje karijere u dotičnom showu. No, Myers je trenutno najplaćeniji od njih i kod njega sredine nema, ili ga volite, ili mrzite.
Austin Powers In Goldmember

Originalni se Austin iz malenog filma pretvorio u iznenađujući hit sa zaradom od preko 50 milijuna dolara samo na američkom tržištu, a njegovi očekivani nastavci su postigli još veći uspjeh. Ukupna  zarada drugog Austina popela se na vrtoglavih 200 milijuna dolara zarađenih u američkim kinima, dok je na listi najgledanijih filmova ove godine zauzela četvrto mjesto odmah iza Spidermana, Napada klonova i Znakova sa Mel Gibsonom.
U trećem Austinu nazvanom Goldmember ponovno se okupila ista ekipa zaslužna za uspjeh prva dva dijela, glumac i scenarist Mike Myers, te redatelj Jay Roach. Myers je kao i obično odglumio čak nekoliko uloga u filmu, pa osim samog Austina, tumači poznate likove Fat Bastarda, dr. Evila i glavnog negativca Goldmembera. Njemu se u filmu pridružio legendarni  britanski glumac Michael Caine u ulozi njegova oca, također špijuna, a ljepotice Elizabeth Hurley i Heather Graham je uspješno zamijenila atraktivna tamnoputa pjevačica Destiny's Childea Beyonce Knowles.

Austin Powers - Goldmember koštao je više od svojih prethodnika, te je u njegovu produkciju utošeno 110 milijuna dolara od čega 50 milijuna otpada na reklamu. Međutim, iako je snimanje  trojke bilo puno skuplje od prethodnih epizoda Austina, producentima se takav pristup isplatio jer je trojka i zaradom pretkla svoje prethodnike. Do sada je Goldmember zaradio čak 350 milijuna dolara diljem svijeta, s time da u velikom broju zemalja još uvijek igra u kinima što će mu dodatno povećati zaradu. Sa zaradom od 73 milijuna tijekom prvog vikenda Austin Powers - Goldmember je na ljestvici najvećih otvaranja svih vremena zauzeo  četvrto mjesto. Glumac, scenarist i tvorac lika Austina Powersa, Mike Myers ovim je filmom postao jednom od najuspješnijih holivudskih zvijezda, o čemu dovoljno svjedoči i činjenica da mu honorar za trećeg Austina iznosi 25 milijuna dolara plus 21 posto od ukupne zarade. No, još bolji dokaz koliko je Austin nezaobilazan junak suvremene pop kulture s kraja stoljeća govori podatak da se u cameo ulogama u njemu pojavljuju i holivudske glumačke super zvijezde John Travolta, Tom Cruise, Danny De Vito, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow, redatelj Steven Spielberg i pjevačica Britney Spears.

Što se samog filma tiče riječ je o otkačenom i blesavom filmu koji nudi manje duhovitosti od svojih prethodnika, ali je još uvijek dovoljan za pristojnu zabavu. Dva osnovna problema ovog filma su činjenica da autori previše recikliraju štosove viđene u prethodnim nastavcima, što počinje zamarati gledatelje. S druge strane hrpa duhovitosti u filmu počivaju na igri riječima i zahtjevaju odlično poznavanje engleskog jezika kako bi ih se najbolje razumjelo. Naime, prevođenjem na hrvatski gubi se smisao i duhovitost većine štoseva, a pogotovo kad je riječ o domaćim prevoditeljima filmova koji ne znaju prevesti niti najosnovnije stvari, a kamoli zahtjevniji tekst. Međutim, odlična swingerska atmosfera prva dva Austina ovdje je sjajno zamijenjena disco erom, blesavi Myers, super atraktivna Beyonce, obilje dobre glazbe i pregršt vulgarnih i pretjeranih fora upravo su ono što se od Austina očekuje, pa je film ispao sasvim simpatičan (naravno, pod uvjetom da spadate u onu grupu gledatelja kojima Myers nije iritantan).