Režija: Alfonso Cuaron

I tvoju mamu također

I tvoju mamu također

iksx

11. 10. 2002.

ocjena:
godina: 2001.
trajanje: 105 min
uloge: Maribel Verdú, Gael García Bernal, Diego Luna
žanr: Komedija
scenario:  Alfonso i Carlo Cuaron
režija: Alfonso Cuaron
Život je kao more, zato surfaj... poruka je ove dirljive meksičke komedije. Julio i Tenoch su mladi, napaljeni, a škola je gotova i došlo je ljeto. Djevojke su im otišle na ljetovanje po Europi, a njihovo 'veliko ljeto' se svelo na prepušavanja i izdrkavanja. Dok u grad ne dođe Luisa. A onda....
I tvoju mamu također

Tek što je završio posljednji foršpan, a na ekranu se još nije pojavio niti naslov filma, platnom se trese sve u šesnaest. Dok se par treska, međusobno obećaju kako se neće seksati s Talijanima, Španjolcima, Amerikankama ili Islanđankama.
Njena prijateljica u tom trenutku, na drugom kraju grada traži putovnicu, i dok se starcima tope živci, ona se, još jednom prije puta, prasne s momkom. 
Parovi se rastaju uz glasno, mladenački iskreno 'amore mio', a dok cure u avionu vežu pojaseve, njih dvojica dokazuju kako muškarci ipak razmišljaju onom stvari, pa još u zračnoj luci planiraju ševe i osvajanja.  

Kako nije sve samo u dobrim željama i namjerama, momci na kraju tuluma plešu sami, a bude se s glavoboljama i mamurlucima. Na ekskluzivnom vjenčanju upoznaju Luisu i pokušavaju je osvojiti pričom o čarobnoj plaži koja postoji, kao i njihovo iskustvo, samo u priči.
Luisa ode svojim poslom, a momci ju zaborave, osim kada se istresaju na dasci bazena ekskluzivnog kluba.
I tako dani prolaze, velikih očekivanja i malog prometa. Dok se Luisa ne javi razočarana svojim musavim mužem piscem i još nečim, ali za to treba i film pogledati. U trenutku pristaju otići s njom na plažu i putovanje za koje ne znaju niti kuda vodi, niti kojim putem, ali bar misleći da znaju što žele.
Put starim chevy-karavanom vodi duž Meksika. Nailaze na seoske kraljice kojima treba udijeliti par pesosa i vojsku koja traži anarhiste, pobunjenike i narkomane. Stari se auto kvari, a Rajska plaža je uvijek tu negdje iza kuta, ali onog slijedećeg. Kako je stvarni život obično i patetičniji i gluplji nego bi vjerovali, tako i radnja skrene par puta neočekivanim zavojima. Ima tu i pretjerivanja poput naratorskog cinizma o nekim davnim nesrećama i sivijoj budućnosti. Ali sve ostaje slatko i nostalgično dražesno.
Uglavnom, prijatelji nisu zauvijek, a vrijeme liječi sve rane. Kodeksi se krše, a strasti nadvladaju razum. Pa, svima koji nisu preporučam, pogledajte film i prosurfajte gradom.