Režija: Kathryn Bigelow

K-19 The Windowmaker

K-19 The Windowmaker

iksx

13. 10. 2002.

ocjena:
godina: 2002.
trajanje: 138 min
uloge: Harrison Ford, Liam Neeson, Sam Spruell
žanr: Drama
scenario:  Christopher Kyle
režija: Kathryn Bigelow
Harrison Ford je star i to je valjda i sam shvatio. Na plakatu za K-19 mu je retuširano lice, a dok ga trese kriza srednjih godina, ispred Ally se dokazuje na snimanju svog novog filma gdje odbija kaskadere i žali se na išijas.
K-19 The Windowmaker
K-19 je priča koja 'nije mogla biti ispričana za vrijeme hladnog rata'. A izgleda kako bilo bi bolje da je, u stilu 'neke je stvari bolje nikada ne dirati, odnosno ekranizirati', tako i ostalo.
Nova podmornica, proročanski prozvana Widowmaker, ponos je sovjetske flote kojem zbog štednje na materijalu pregorijevaju električni spojevi, a zbog brzine da se pokaže Amerima kako i oni (nilskog) konja za utrku imaju, ne stigne se niti ugraditi rezervni uređaji za slučajeve opasnosti, a zlokobnu budućnost na podmornici proročanski najavljuje scena krštenja broda kada se šampanjac ne razbije o oplatu podmornice, našto jedan od mornara mudro ustvrdi kako su 'ukleti'.
Liam Neeson je svojeglavi, brižni kapetan koji je degradiran jer ne povlađuje facama iz admiraliteta, a Harrison je sin revolucionara koji je iz ljubavi, a ne zaborava, svojevremeno nosio grudu majčice zemlje u džepu, a završio je u gulagu. Da bi se tim istim licemjernim facama dokazao, Harrison se trudi biti zaguljeniji od svih, a u jednom trenutku, kada dopusti da mu se emocije pridruže borama, filozofski ustvrdi kako mu je gulag genetski suđen.
Od isplovljavanja Harrison, kako bi posjetio publiku da je u ovom filmu ipak Rus, na broken inglišu tlači posadu beskonačnim vježbama provjere sposobnosti gašenja požara, ispumpavanja vode i brzine kuhanja ručka. Posada negoduje, razmišljaju o puču, ali, naravno na kraju sve se vještine pokažu korisnima, a stvori se i svojevrsni gay odnos između svih koji kulminira scenom gdje narajcani Rusi, Amerima pokazuju obrijane stražnjice.
I na kraju, kako uopće može izgledati američki mainstream film o sovjetskom patriotizmu? Koga zanima, neka ide pogledati. Ja sam imao besplatnu kartu i pivu pa sam se svejedno jedva nagovorio. I nije mi žao, bar zbog scene gdje Harrison, šatro našminkan glumi starca, a siguran sam da je to u biti jedina scena gdje nema make-upa.