13. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL: Biti bez doma

H.Š.

6. prosinca 2015.

13. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL: Biti bez doma

Trinaestu godinu zaredom Human Rights Film Festival donosi pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma, ove godine na temu bez doma. Festival se održava od 7. do 13. prosinca u kinu Europa te od 10. do 13. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

Festival će u kinu Europa otvoriti "Sirijska ljubavna priča" Seana McAllistera, nagrađivani film o bračnom paru, Ragdhi Hassan, sirijskoj lijevoj aktivistici protiv Assadova režima i Ameru Douadu, palestinskom aktivistu, koji bježe iz svoje domovine. Redatelj i glavni protagonist filma bit će gosti otvorenja.

Izbjegličkom krizom, ali iz drugog kuta, bavi se mladi austrijski redatelj Jakob Brossmann u dokumentarnom filmu "Lampeduza zimi" (2015.), snimljenim u jednom od najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi te dokumentarac izraelske redateljice Silvine Landsmann "Hotline", provokativni portret neprofitne organizacije za izbjeglice i migrante u Tel Avivu.

Bit će tu i dokumentarac sniman sedam godina i nagrađen u Locarnu, "Braća" poljskog redatelja Wojciecha Starona, o braći Poljacima koji se nakon desetljeća u sovjetskom izgnanstvu vraćaju u svoju domovinu, te "U tranzitu", posljednje djelo legendarnog američkog dokumentariste Alberta Mayslesa, o putovanju po najdužoj američkoj međugradskoj željezničkoj trasi Empire Builder, nagrađeno na festivalu Tribeca.

Kako u izjavi za Hinu naglašava direktor festivala, Petar Milat, iako je ovogodišnji program više okrenut prema dokumentarnom, HRFF je prava adresa za prikazivanje ponajboljeg iz svijeta igranog filma.

"Često je bio slučaj da se, bez obzira na količinu i revnost domaćih filmskih festivala neki umjetnički filmovi nikada ne prikažu u Hrvatskoj, a mi omogućujemo da se to ne dogodi", objasnio je. Među ostalim, prikazat će se hvaljeni tajlandski film "Groblje raskoši" redatelja nagrađenog Zlatnom palmom Apichatponga Weerasethakula, drama o skupini vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja.

Tu je i "1001 noć" portugalskog redatelja Miquela Gomesa, film u tri dijela koji će se prikazati tri večeri zaredom, najavljen je kao "najveći i najambiciozniji film ovogodišnjeg Cannesa".

Popratni program tematski i vremenski uokviruje festival – počeo je već 1. prosinca svojevrsnom uvertirom, Vizualnim kolegijem u okviru kojega se u kinu Tuškanac besplatno prikazuju nova djela trojice velikana autorskog filma, Sergeja Loznice, Josea Luisa Guerina i Loisa Patina.

Gosti festivala, književnica Dubravka Ugrešić i redatelj Slobodan Šijan te filozofi Alexander Garcia-Duettmann i Peter Szendy će na maloj "Školi neophodnog znanja" govoriti o tome što za njih danas predstavlja neophodno znanje.

U organizaciji Centra za mirovne studije, Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Inicijative "Dobrodošli!", 10. prosinca održat će se tribina "Treći svjetski rat?". Cilj tribine je raspraviti trenutne vanjskopolitičke aspekte rata u Siriji, Iraku i Afganistanu, posebice u kontekstu rezolucije Vijeća sigurnosti o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji pod okriljem UN-a, aktiviranja članka 42.7 Ugovora EU od strane Francuske, kao i svakodnevnih događaja, poput nedavnog rušenja ruskog vojnog zrakoplova.

Tema će s sagledati i u kontekstu velike humanitarno-izbjegličke krize i sve učestalijih terorističkih napada izvan i u Europi, te će se razmotriti na koji način se današnje države mogu nositi s izazovima terorizma, s obzirom da ‘borba protiv terorizma’ može dovesti do još većih povreda ljudskih prava.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a od 10. do 13. prosinca izbor najboljih filmova prikazat će se i u Rijeci. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HRFF