BIJEG PASTVE: Više od 200.000 Nijemaca napustilo Katoličku crkvu

I. F.

19. srpnja 2015.

BIJEG PASTVE: Više od 200.000 Nijemaca napustilo Katoličku crkvu

Čak 217.716 njemačkih državljana prošle je godine napustilo Katoličku crkvu u Njemačkoj, javlja neprofitni medij catholicculture.org, pozivajući se na službene podatke Njemačke biskupske konferencije. Time je nastavljen trend u kojem Nijemci bezglavo napuštaju okrilje Crkve. U odnosu na 2013. godinu kada je 178.805 Nijemaca zatražilo „ispisnicu“ iz Katoličke crkve, radi se o ogromnom porastu od čak 22 posto

Iako su crkvene vlasti još prije pet godina ustvrdile da se zbog sve masovnijeg bijega pastve radi o najvećoj krizi Katoličke crkve u Njemačkoj, još od 1945. godine, ipak nisu uspjeli spriječiti golemi pad broja svojih vjernika. Glavni razlog ovog trenda je činjenica da sve veći broj njemačkih državljana ne želi plaćati crkveni porez na koji su obavezani svi koji su se ikada službeno izjasnili kao katolici ill su samo kršteni. 

Zanimljivo je kako je istovremeno Katoličkoj crkvi u Njemačkoj pristupilo samo 2.809 osoba, dok ih je 6.324 ponovno primljeno pod okrilje instiucije.

CatholicCulture.org citira kardinala Reinharda Marxa, predsjednika Biskupske konferencije, koji kaže da se radi o osobnim odlukama, zbog kojih Crkva žali, ali da poštuje slobodu izbora. Inače, otprilike dvije trećine od 82 milijuna njemačkih državljna su kršćani, od čega je preko 24 milijuna katolika.

JE LI SUSJEDU TRAVA ZELENIJA: Kako se financira crkva u EU?

Još 2007. godine Hartmut Zapp, frajburški stručnjaka za crkveno pravo pokrenuo je sudski spor zahtijevajući da ne plaća porez, ali da ostane član vjerske zajednice, tvrdeći da vjerska pripadnost proizlazi iz uvjerenja, a ne novca. Spor je dobio na prvom stupnju, međutim Visoki upravni sud je poništio ovu presudu, uoči koje je Njemačka biskupska konferencija izdala dekret u kojem stoji da neplatiše poreza ne mogu sudjelovati u vjerskom životu te da mogu ostati i bez vjerskog pogreba, osim ako se prije smrti ne pokaju. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com