DIKSRIMINACIJA CIVILNIH ŽRTAVA: Upravni sud odbio tužbu za priznanje prava jasenovačkog logoraša

Hrvoje Šimičević

28. travnja 2015.

DIKSRIMINACIJA CIVILNIH ŽRTAVA: Upravni sud odbio tužbu za priznanje prava jasenovačkog logoraša

"Smatramo da je civilizacijska obaveza Republike Hrvatske pronaći primjereno rješenje priznanja patnje svih civilnih žrtava rata", zaključuje voditeljica Documente.

Na Upravnom sudu u Zagrebu jučer je odbijena tužba za priznanje statusa i prava devedesetogodišnjeg logoraša ustaškog Koncentracijskog logora Jasenovac, civilnog invalida Drugog svjetskog rata. Razlog odbijanja zahtjeva za utvrđenjem statusa je nemogućnost podnošenja materijalnih dokaza da je zbog zatvaranja i mučenja zadobio izvjesni invaliditet, koji je veći od 20 posto, što je zakonski propisan minimum.

"Skandalozno je da osobe koje su preživjele izgladnjivanje i torturu logora moraju ponovno uređivati svoj status. Prosvjedujemo što od 1. siječnja 2014. nije primio ni kunu naknade i što su mu institucije Republike Hrvatske umjesto priznanja patnje priuštile bitku za priznavanje statusa", poručila je Vesna Teršelič, voditeljica udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću, ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić te ministru branitelja Fredu Matiću.

Primjenom novog Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata koje su stupile na snagu 1. siječnja 2014. prestala se isplaćivati opskrbnina, dok je pravo na zajamčenu minimalnu naknadu prebačeno u nadležnost Ministarstva socijalne politike i mladih.

"Donošenje ovih zakona po hitnom postupku, bez javne rasprave i pomno pripremljene analize, dovelo je u pitanje ostvarenje dosadašnjih stečenih prava korisnika, koja nisu bila isključivo socijalna, već su ulazila u obavezu Republike Hrvatske na priznanje patnje stradalnika", istaknuli su iz Documente, podsjećajući kako se pokazalo da zakonima predviđeno stavljanje zabilježbe na imovinu nije bilo prihvatljivo za sve pa su neki odlučili podnijeti tužbu tražeći status civilnog invalida rata. 

Documenta je uz to upozorila i kako pravna tijela, a i samo Ministarstvo branitelja, u ovom konkretnom slučaju nisu pokazala susretljivost te nisu pružili i odgovarajuću pravnu pomoć ili po službenoj dužnosti pribavili potrebne dokumente predviđene člankom 72. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, gdje, među ostalim, piše kako potvrda o uzroku i okolnostima pod kojima se slučaj dogodio može biti izdana od nadležne vojne jedinice ili ustanove, odnosno od nadležnog tijela državne uprave.

"Nesporno je da je isti bio zarobljen u koncentracijskom logoru Jasenovac te mu je pravo po navedenoj osnovi utvrđeno još 1982. godine, da je svom zahtjevu priložio potvrde JUSP Spomen područja Jasenovac te nam je nejasna nastala diskriminacija u vezi civilnih invalida Drugog svjetskog rata. Od koje institucije mogu zatražiti potvrdu svi koji nisu bili pripadnici Domobranske vojske te ne mogu od 'Hrvatskog domobrana' dobiti zadovoljavajuće potvrde?", pita se Documenta, zatraživši od nadležnih tijela da javnost izvijeste koliko je stradalnika rata i donedavno korisnika prava na opskrbninu zatražilo te ostvarilo pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, a koliko se još uvijek bori za svoj status.

"Smatramo da je civilizacijska obaveza Republike Hrvatske pronaći primjereno rješenje priznanja patnje svih civilnih žrtava rata", zaključuje voditeljica Documente.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com