GRADONAČELNICI TURISTI: U Benkovcu i Obrovcu stoluju, u Zadru stanuju

Melita Vrsaljko / Forum.tm

22. prosinca 2015.

GRADONAČELNICI TURISTI: U Benkovcu i Obrovcu stoluju, u Zadru stanuju

Anonimna prijava protiv HDZ-ovih gradonačelnika Obrovca i Benkovca, Ante Župana i Branka Kutije, njihovih zamjenika te načelnika Općine Stankovci Željka Baradića, zbog prijave lažne adrese stanovanja, još od proljeća skuplja prašinu. Izostala je terenska provjera, čiji bi rezultati potvrdili ili odbacili tvrdnje lokalnog stanovništva da navedeni političari u te gradove i općine dolaze samo turistički, piše Forum.tm.

Prijavom lažne adrese stanovanja krši se Zakon o prebivalištu. Ono što je logično i zdravorazumski - da gradonačelnici i načelnici žive na području jedinice lokalne samouprave u kojoj obnašaju dužnost - ujedno je regulirano i Zakonom o lokalnim izborima prema kojem kandidirati mogu biti samo oni birači koji imaju najmanje šest mjeseci prijavljeno prebivalište na području na kojem se planiraju kandidirati. Žive li političari u tim mjestima, u većini je slučajeva prepušteno lokalnom stanovništvu na svjedočenje, a institucije rijetko kada provjeravaju takve sitnice, odnosno reagiraju samo onda kada ih netko prijavi. 

Ministarstvo uprave zatražilo je od gradova Benkovca, Obrovca i Općine Stankovci dostavu pravovaljanih i prihvaćenih kandidatura Ante Župana, Branka Kutije i Željka Baradića, premda je svima jasno da se ne bi mogli kandidirati da nemaju privaljeno prebivalište u tim mjestima. Nakon što su im dostavljene pravovaljane kandidature, utvrdili su da nema nikakvih nepravilnosti.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Forum.tm.

 

Lupiga. Com via Forum.tm

Naslovna fotografija: 057info.hr