HAZU PROTIV ISTANBULSKE: "'Rodna ideologija' je stvar uvoznog fundamentalizma, a ne znanosti"

Lupiga.Com

28. prosinca 2017.

HAZU PROTIV ISTANBULSKE: "'Rodna ideologija' je stvar uvoznog fundamentalizma, a ne znanosti"

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a, u kojemu, inače, nema niti jedne žene, u izjavi poslanoj medijima u srijedu izrazilo je protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije, odnosno Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pozivajući se na nepostojeću "rodnu ideologiju", koja za HAZU "nije prihvatljiva odgojno-obrazovnom sustavu".

U javnosti se može steći dojam da je riječ o službenom stavu HAZU, odnosno da izjavu podržava većina akademika na zagrebačkom Trgu Nikole Šubića Zrinskog, gdje je sjedište HAZU, ali - nije tako, piše Forum.tm. Od 13 akademika, članova vijeća, njih osam nisu ni na koji način podržali Izjavu. Dvojica su bili protiv, a šestorica uopće nisu bili na sjednici kada se o tome raspravljalo. Većinu koja je izglasala Izjavu činili su u preko 90 posto članovi Znanstvenog vijeća koji nisu članovi HAZU.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) priopćila je nakon žestokih reakcija javnosti da izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a o Istanbulskoj konvenciji ne odražava službeni stav Akademije, već je riječ o pojedinačnom stavu toga vijeća, na koje svaki član i svako Znanstveno vijeće imaju pravo te su za njih sami i odgovorni, javlja Hina

"Svaki član Hrvatske akademije i svako njezino Znanstveno vijeće iznose vlastita mišljenja i odgovorni su za svoje stavove", napominje se.

Novokomponirani fundamentalizam i lažne tradicije

Jedna od oštrijih osuda ove izjave Znanstvenog vijeća stigla je od Ženske mreže Hrvatske i lezbijske udruge Kontra, koje navode da je HAZU poslala skandaloznu i sramotnu izjavu Predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora i saborskim zastupnicima, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti navodeći da se “dijelovi Konvencije temelje na rodnoj ideologiji”.

"U izjavi se navodi da takva Konvencija nije u skladu sa tradicijom i identitetom hrvatskog naroda. HAZU bi trebala težiti društvu znanja i znanosti, odnosno kritičkom promišljanju stvarnosti, nikako utvrđivanju tradicije, osobito ne lažne, a još manje promicanju novokomponiranog vjerskog fundamentalizma uvezenog iz SAD-a", navode u reakciji, objašnjavajući zatim kako pojam koji HAZU koristi za svoje "argumente" ima najmanje veze sa znanošću.

Izgubili kredibilitet i svrhu

"'Rodna ideologija' nije znanstveni termin već fraza koju koriste vjerski fundamentalisti koji se zalažu protiv zaštite ljudskih prava žena. Ništa slično se nikada nije nalazilo ni u tradiciji ni identitetu hrvatskog naroda, već se radi o uvoznom fundamentalizmu koji proizvode velike vjerske organizacije u zapadnim zemljama, osobito SAD-u i prenose putem organizacija poput 'U ime obitelji', 'Ordo Iuris' i sličnih u manje zemlje poput Hrvatske", navodi se u reakciji, kao i ocjena da se HAZU na ovaj način svrstao uz vjerske fundamentaliste, a protiv prava žena. 

"Zastupajući radikalne stavove fundamentalista, umjesto da temelji svoj stav na činjenicama i znanstvenim istinama takva institucija gubi u potpunosti svoj kredibilitet i svrhu. Tražimo Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti da cjelokupnoj javnosti, kao i institucijama kojima se obraćaju izlože na kojim znanstvenim činjenicama ili istraživanjima temelje svoj stav i zahtjeve prema institucijama. Takvo obrazloženje je minimum odgovornosti prema javnosti, jedne institucije čija je misija razvoj znanosti", zaključuju Ženska mreža i Kontra u svojoj reakciji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HAZU

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.