IVICA ĐIKIĆ: "Živimo bijedno jer se ne znamo nositi s vlastitim zabludama"

M.S.

1. kolovoza 2016.

IVICA ĐIKIĆ: "Živimo bijedno jer se ne znamo nositi s vlastitim zabludama"

Iz minute u minutu knjiga novinara i pisca Ivice Đikića prati odvijanje genocida u Srebrenici , a naslov "Beara" dobila je prema imenu Ljubiše Beare, čovjeka koji je osmislio, organizirao i predvodio ovaj masovni zločin i koji je u knjizi glavni lik. 

"Čovjek bez kojeg genocida zapravo ne bi bilo, jer je genocid u velikoj mjeri bio Bearina organizacijska improvizacija. Dakle, nije postojao neki vrlo detaljan plan kako to napraviti, nego je bilo prepušteno Beari da on na licu mjesta organizira tko će ubijati, kako će se ubijati, gdje će se ubijati, tko će pokopavati, tko će kopati jame itd. itd", objasnio je Đikić u intervjuu za Radio Slobodna Europa kako je u samo četiri-pet dana pobijeno 8.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca.

SrebrenicaZa manje od pet dana u Srebrenici je ubijeno 8.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca (FOTO: Radio Slobodna Europa) 

Zašto roman o Srebrenici, pitanje je na koje Đikić opisuje kako je 2005. godine prvi put bio u Srebrenici, na desetu godišnjicu genocida, kada su pokapani posmrtni ostaci dijela žrtava i kada se izravno suočio s 800 tabuta prostrtih po hali napuštene tvornice. Pitanje – zašto? - od tog trenutka nije ga napuštalo pa je počeo istraživati i knjiga je zapravo potraga za odgovorom na to pitanje. 

Na pitanje, pak, kako je jedan oficir bivše JNA, titoista i proklamirani poklonik bratstva i jedinstva mogao tako drastično promijeniti svoj svjetonazor, autor "Beare", Ivica Đikić, odgovara: "Na toj pojavnoj razini, to je zaista drastičan obrat u njihovim životima, u njihovom razmišljanju, ali kad se malo dublje zagrebe, onda ćemo shvatiti da zapravo tu nije bilo velike promjene u njihovim mentalnim sklopovima: i dalje totalitaran, i dalje podložnički, sluganski, vjernički, zapravo, samo se promijenila vjera i samo su se promijenili oni kojima je služio".

Srebrenica1"Nema velikih promjena u totalitarnim mentalnim sklopovima, mijenjaju se samo oni kojima služe" (FOTO: Radio Slobodna Europa)

Činjenicu da, i pored svih presuda i neosporno utvrđenih činjenica o Srebrenici, političke elite i dalje negiraju da se ikada dogodio, Đikić pripisuje nedoraslosti političkih elita, prije svega u Banja Luci i Beogradu, ali i političkoj manipulaciji. Obmanjivanje vlastitog naroda kojega se na taj način drži u uvjerenju da su svi drugi krivi, a oni jedine žrtve zapravo ima za cilj dobivanje veće podrške kod biračkog tijela.

"Mislim da je jedan od dubokih i suštinskih razloga ovom relativno bijednom stanju i životu, kojeg živimo u ovim našim zemljama, taj što se ne znamo pametno i zdravo i odgovorno nositi sa vlastitim promašajima, pogreškama, zabludama, zločinima i sličnim stvarima", rekao je Đikić novinaru Mirsadu Behramu. Dijelove intervjua Radio Slobodna Europa objavio je na svojoj Internet stranici i mogu se pronaći na ovom linku.


Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Booksa