KRAJ NA POMOLU: Umire li neoliberalizam?

A.B.

7. lipnja 2016.

KRAJ NA POMOLU: Umire li neoliberalizam?

Neoliberalizmu kao ideologiji na kojoj počiva suvremeni kapitalizam više nema spasa. Tvrde to upravo tehnokrati koji održavaju sustav, a najjasnije je to nedavno rekao Međunarodni monetarni fond (MMF) u studiji pod naslovom „Neoliberalizam: preskupo plaćen?“.

„Najpoznatiji ekonomisti i političari tako dugo su poricali i samo postojanje neoliberalizma odbacujući tu reč kao uvredljivu etiketu bezubih nezadovoljnika koji ne razumeju ni ekonomiju ni kapitalizam. A sada stručnjaci MMF-a opisuju kako se 'neoliberalni program' širio po planeti u poslednjih 30 godina i kako su u sve više država društvene i političke institucije poklekle pred zakonima tržišta”, stoji u prijevodu teksta Adityaje Chakrabortty za britanski The Guardian, a koji objavljuje Peščanik u prijevodu Slavice Miletić.

Javi sektor tako se u sve većoj mjeri zamjenjuje privatnim kompanijama za što je Will Davies je u svojoj knjizi „Granice neoliberalizma“ naveo dva najvažnija britanska primjera: javno zdravstvo i sveučilišta, stoji u tekstu.

novci
Ovakvo istraživanje do prije pet godina MMF ne bi niti objavio (FOTO: pixabay)

„Neoliberalizam nije doneo ekonomski rast – samo su malobrojni postali još mnogo bogatiji. Ovaj sistem izaziva ogromne lomove koji za sobom ostavljaju ljudske ruševine i potrebne su milijarde za saniranje posledica”, navodi se kao jedan od nalaza istraživanja MMF-a, no i upozorava kako studija dolazi od istraživačkog odjela, a istraživači MMF-a puno su kritičniji od osoblja koje s bankrotiranim zemljama pregovara o uvjetima kreditiranja. Ipak, ovakvo istraživanje do prije pet godina MMF ne bi niti objavio, jer je njime značajno prekršen neoliberalni konsenzus.

„Od 80-ih godina prošlog veka politička elita odbacuje ideju da je njeno delovanje ideološko i tvrdi da ona samo sprovodi efikasne politike, one 'koje rade'. Ali to može da prođe samo ako ono što sprovodite stvarno radi. Od kraha 2008. naovamo, bankari centralne banke, političari i TV novinari uveravaju javnost da će taj trik ili te milijarde obaviti posao i vratiti ekonomiju na pravi kolosek. Probali su sve – spasavanje banaka, smanjivanje troškova, zamrzavanje plata, upumpavanje milijardi u finansijska tržišta – a rast je i dalje anemičan”, kaže se u prijevodu koji objavljuje Peščanik.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay