NATAŠA ŠKARIČIĆ: „Ako netko može dodatno osramotiti ovu zemlju, onda je to Kolinda Grabar Kitarović“

I.F.

8. veljače 2017.

NATAŠA ŠKARIČIĆ: „Ako netko može dodatno osramotiti ovu zemlju, onda je to Kolinda Grabar Kitarović“

„Ako misliš na SDP, oni se trenutačno najviše bave unutarstranačkim makljažama, ta stranka je isto mrtva papiga“, odgovorit će na pitanje o „opoziciji“ nagrađivana novinarka i Lupigina suradnica, Nataša Škaričić. Intervjuu u kojem nije „nagazila“ samo opoziciju objavljen je na portalu Crol za koji je sa Škaričić razgovarala Helena Puljiz. Na pitanje ima li u Hrvatskoj slobodnog novinarstva i slobodnih medija, Škaričić odgovara sljedeće.

„Imamo, ali punktovi nezavisnog novinarstva nemaju novca. Mislim da treba raskrstiti s urbanom legendom da je novinarstvo kao kontinuirana praksa moguće bez novaca, koji mnoge moje kolege šire da bi širili optimizam. Ja, recimo, povremeno pišem za redakciju koja je siromašna i smatram da u tim uvjetima mogu objavljivati samo komentare i analize za koje su mi dovoljni raniji depoi znanja. Ne samo zato što za neku istraživačku temu treba dosta vremena u kojemu trebam i nešto jesti, nego i zato što se sa svakom temom o npr. kriminalu i korupciji izlažem opasnosti od sudske tužbe i izuzetno neujednačene sudske prakse“, rezimira Škaričić, napominjući kako nakon uvođenja kaznenog djela sramoćenja postoji velika opasnost da neki sudac presudi protiv novinara, s obzirom da je teško pretpostaviti kako će sudac ocijeniti postojanje javnog interesa u nekom novinskom članku. U današnjim okolnostima, pojašnjava, siromašne redakcije nemaju novca ni za odvjetnika, a kamoli za naknadu štete koja može proizaći iz građanske parnice nakon kaznenog postupka ili čak bez njega, stoga nijednom novinaru u takvim uvjetima Škaričić ne bi savjetovala da se bavi delikatnim temama. Zaključit će kako u Hrvatskoj postoji namjera slobodne novinarske prakse, ali je ta namjera teško provediva.

S obzirom da se Škaričič istaknula istraživanjem stanja u zdravstvu, otkrivši cijeli niz afera u tom sektoru, upitana je i da komentira izostanak kritički intoniranih tekstova na temu zdravstva.

„Kritički tekstovi o zdravstvu i medicini su globalno relativno rijetki, jer medicinska industrija strašno puno ulaže u medijsku promociju biomedicinske paradigme. Takvi tekstovi gotovo potpuno ovise o sudbini specijaliziranih novinara, kojih je na svjetskom medijskom tržištu sve manje jer je medijski biznis dugo u krizi. Nemam pojma postoji li u Hrvatskoj još novinar ili novinarka koja prati samo zdravstvo, mislim da ne. Za taj je sektor, logično, potrebno posebno poznavanje i razumijevanje jedne dosta komplicirane javne politike, koja ima gomilu slojeva i podsekcija. Novinar opće prakse se može snaći u nekom izoliranom događaju u zdravstvu, ali mu taj događaj mora biti serviran i stručno objašnjen, a sve ostalo traži ozbiljno poznavanje konteksta“, odgovorit će Škaričić koja se osvrnula i na „stanje nacionalističke regresije“ koje je desnica, uz veliku pomoć SDP-a, nametnula kada je, kako kaže, ponestalo resursa koje mogu eksploatirati za svoje privatne interese i prema tome formirati nekakve "politike".

Nataša Škaričić
"Je li Plenković samo slabo mimikrirani podržavatelj tvrdog nacionalizma, proustaštva" - Nataša Škaričić (FOTO: Novilist.hr)

„Kad vlast nametne predratno stanje svi se, naravno, bave fundamentalnim moralnim pitanjima, a ne pokvarenošću strategije koja nas je dovela do ove točke. S Plenkovićevom Vladom, prvo fundamentalno pitanje je ima li on uopće ikakvog morala u smislu tzv. 'europejstva', otvorenosti, inkluzivnosti antifašizma, poštivanja ljudskih prava, itd. ili je on samo slabo mimikrirani podržavatelj tvrdog nacionalizma, proustaštva, galopirajućeg klerikalizma, klijentelizma itd. Njegova dvosmislena retorika, a nedvosmisleno benevolentan odnos prema tvrdonacionalističkim političkim saveznicima ili događajima poput postavljanja spomen-ploče HOS-ovcima kod Jasenovca, dovodi do toga da se u medijskom polju nastavlja voditi borba oko definicije osnovnih pojmova i koncepata, počevši od fašizma i antifašizma, pa nadalje. Radi se o uznemirujuće besmislenoj utrci u traženju odgovora što je ovo s čime imamo posla. Jasno je s čim imamo posla“, reći će poznata novinarka o Plenkoviću. Smatra da je jedina složena tema koja je otvorena u mandatu ove Vlade priča o Ini, a da su sve ostalo „maligne idiotarije koje su tu iz razloga u čijem detektiranju novinarstvo podbacuje“.

Upitana da ocjeni mandat predsjednica Kolinde Grabar Kitarović, Škaričić odgovara: „Ako netko ima kapaciteta da dodatno osramoti ovu zemlju, onda je to ona. Nacionalisti, naravno, misle da je riječ o prvoj dami hrvatstva jer zaziva jedinstvo na desnoj nacionalističkoj osnovi i ne vide ništa glupo u tome što se istodobno pjene na sve oblike totalitarizma, naročito jugoslavenski. Jasno, ne vide ni ništa slično vlastitim opsesijama o ugroženosti u njezinoj poruci Pupovcu da ode iz zemlje ako se ovdje osjeća ugroženo. Sve su to providne, ali opasne gluposti, koje će za koje desetljeće postati smiješne ili ćemo se potpuno raspasti. Za to vrijeme, odlasci na 'službeno tajne' sastanke u Washington, eksplicitno priznanje da ne razumije pojam građanstva, ali upisuje doktorat na FPZG-u i slične stvari, strše kao goli dokazi potpune nekompetencije o tome što su državničke dužnosti i ovlasti, ali velike spretnosti u osobnom zbrinjavanju“.

Cijeli intervju možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist.hr