NEGIRANJE: Ako katolici i pravoslavci u BiH nisu pravi Hrvati i Srbi, kako to da su muslimani u Sandžaku pravi Bošnjaci?

Lupiga.Com

19. listopada 2015.

NEGIRANJE: Ako katolici i pravoslavci u BiH nisu pravi Hrvati i Srbi, kako to da su muslimani u Sandžaku pravi Bošnjaci?

„Je li u redu, pošteno, iskreno, nelicemjerno, pozdravljati činjenicu da se jedan dio građana Srbije mnogo više raduje uspjehu BiH, susjedne države, nego uspjehu Srbije, svoje države, a prije ili poslije toga se zgražati nad činjenicom da se jedan dio građana BiH više raduje uspjehu Hrvatske ili Srbije, nego Bosne i Hercegovine?“, piše Franjo Šarčević s bosanskohercegovačkog portala Prometej.

Ovo pitanje Šarčević je postavio nakon što je najtiražniji dnevni list u susjednoj zemlji, Dnevni avaz, objavio tekst o inicijativi navijača nogometnog kluba Novi Pazar da se u Srbiji, na Sandžaku, odigra nogometna utakmica između reprezentacije BiH i spomenutog nogometnog kluba. Uz ovu informaciju Avaz je zaključio kako su - „među brojnim navijačima iz BiH i među brojnim prijateljima naše države iz najudaljenijih krajeva svijeta, jedni od najvjerniji oni u Sandžaku! Opšte je poznata činjenica da se pobjede bh. reprezentacije u sandžačkim gradovima slave, ako ne više, onda makar isto kao i u Tuzli, Mostaru, Bihaću, Sarajevu…“

„Kako to da je normalno i za svaku pohvalu što se u Novome Pazaru – u kojem se veći dio stanovništva određuje da su Bošnjaci – navija za Bosnu i Hercegovinu više ili jednako nego u Tuzli, a baš se i ne biraju riječi za opis činjenice da se u Mostaru – u kojem se veći stanovništva određuje da su Hrvati – navija za Hrvatsku više ili jednako nego u Rijeci?“, pita se Šarčević u tekstu o dvostrukim kriterijima, a koji možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: diwan-magazine.com