NEMA ZEMLJE ZA THOMPSONA: I Slovenci zabranili koncert ikone hrvatske desnice

Lupiga.Com

17. svibnja 2017.

NEMA ZEMLJE ZA THOMPSONA: I Slovenci zabranili koncert ikone hrvatske desnice

„Njegovi koncerti ispunjeni su uglavnom proustaškom ideologijom i ikonografijom umotanom u patriotizam“, stajalo je u izjavi Stranke Fronta za Maribor i TRS, kojom se od organizatora tražilo da se zabrani mariborski koncert Marka Perkovića Thompsona najavljen za ovu subotu. Zabranu Thompsonovog nastupa zahtijevali su zbog toga što smatraju da u Mariboru nema prostora za govore mržnje

THOMPSON ZABRANJEN I U AUSTRIJI: „Sramota je ako će mrzitelj Židova i Srba ovdje širiti svoju neljudsku ideologiju“

Nakon što je ovaj koncert već tjednima pod povećalom javnosti, mariborska policija danas je odlučila zabraniti nastup neoustaškog idola. Objasnili su to sigurnosnim rizikom, javlja internetski portal N1 televizije, koji citira slovensko Delo gdje se tvrdi da se policija vodila mišljenjem predstavnika nekih stranaka, udruga i inicijativa, ali i predsjednika Parlamenta Milana Brgleza.

Navodno je za policiju problem i to što su se ulaznice prodavale u Hrvatskoj i Austriji, zbog čega su strahovali da bi na nastup mogli doći "radikalni obožavatelji" iz susjednih zemalja.

ThompsonDijelić atmosfere sa Thompsonovih koncerata (FOTO: Lupiga.Com)

„Neki od njih su radikalni, a mi nemamo nikakvih drugih informacija o njima pa to za nas može biti sigurnosni rizik“, kažu u policiji, a prenosi N1. Osim toga, navodi se, postojala je bojazan da bi se prosvjednici protiv koncerta i obožavatelji Thompsona mogli međusobno sukobiti.

Inače, zabranu je prvi zatražio Andrej Fištravec, gradonačelnik Maribora, ističući da u Mariboru nema mjesta ikonografiji koja potiče fašizam. Thompson je najavljivao da će, ukoliko mu zabrane nastup, potražiti zaštitu hrvatske diplomacije, pitajući se što će ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poduzeti u vezi sa sve redovnijim zabranama njegovih koncerata u zemljama zapadne Europe. Tvrdi da ovakvi napadi dolaze od ostatka jugokomunističkog režima koji još ima jak politički utjecaj i u Hrvatskoj i u Sloveniji.

Predsjednik republike Borut Pahor, pišu 24 sata, nije poznavatelj glazbe Marka Perkovića Thompsona, ali su mu poznata Thompsonova politička stajališta i on ih odbija, poručeno im je iz Pahorova ureda, dok su iz ureda premijera Mire Cerara rekli kako predsjednik Vlade odbija svaki govor mržnje te ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili sličnu retoriku.

Najoštriji je bio spomenuti predsjednik parlamenta, Milan Brglez, koji navodi da je ovakav koncert neprimjeren i za Maribor i za čitavu Sloveniju, da on veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima, a da je za to pravi primjer Thompsonova pjesma Anica, kninska kraljica.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com