OBLJETNICA BITKE NA SUTJESCI: "U BiH treba prekinuti pasivni odnos prema fašizmu"

Abraš Media

14. lipnja 2015.

OBLJETNICA BITKE NA SUTJESCI: "U BiH treba prekinuti pasivni odnos prema fašizmu"

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u BiH danas je na Tjentištu u Dolini heroja obilježio 72. godišnjicu Bitke na Sutjesci i sedam decenija od pobjede nad fašizmom.

Članovima boračkih i antifašističkih organizacija s područja bivše države obratio se predsjednik SABNOR-a Bakir Nakaš, ističući da je Bitka na Sutjesci bila jedna od najznačajnijih u Drugom svjetskom ratu, koja je dovela do toga da je dvije godine kasnije došlo do kapitulacije i sloma fašističke Njemačke.

"Sve se to uklapa i u ovogodišnju 70. godišnjicu vojnog poraza fašizma i fašističke alijanse. Evidentno je da fašizam nije poražen u njegovom osnovnom pojavnom obliku i pojavljuje se u određenim promijenjenim izgledima kao nova forma neofašizma i praktična forma fašizma", kazao je Nakaš.

Naglasio je da smo bili svjedoci takvog genocida u Srebrenici, koji se pojavio kao odgovor na pitanje "Da li je fašizam nestao?“.

"Time smo se uvjerili da nije nestao, zbog čega je važno da mlade upoznamo sa svim pojavnim oblicima fašizma i neofašizma, te da promijenimo način i metod borbe protiv njih. Mlade u BiH moramo privući i uspostaviti novi oblik borbe protiv fašizma, te prekinuti pasivni odnos prema fašizmu i neofašizmu, koji je prisutan kod ljudi koji su na vlasti", poručio je predsjednik SABNOR-a Nakaš.

Ovom prilikom predstavnik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Durmo ukazao je da su na današnje obilježavanje stigli gosti iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

"Oni su poštovaoci naše prošlosti. Drago nam je što smo se okupili u velikom broju. Pjevalo se na svakom koraku i atmosfera je bila zaista odlična", kazao je za Fenu Durmo.

Bitka na Sutjesci, od 15. maja do 16. juna 1943. godine bila je zajednički napad Sila osovine s ciljem uništenja jugoslavenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske u jugoistočnoj BiH. Odbijanje te ofenzive i proboj iz obruča je bila prekretnica za Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu.

Lupiga.Com via Abraš media

Naslovna fotografija: Travelbosnia.com