POVRATAK NAJBRUTALNIJE HRVATSKE ROCK GRUPE: Grč – „Nek' padaju glave“

P.V.

31. listopada 2016.

POVRATAK NAJBRUTALNIJE HRVATSKE ROCK GRUPE: Grč – „Nek' padaju glave“

"Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, zadnjeg mirnog desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, oslobodio se uspavani rock'n'roll duh na području bivše Jugoslavije. Klinci i klinke, podjednako bijelih i plavih ovratnika, zatvaraju se u drvarnice, šupe i ostale rupe, kidaju sakoe i stavljaju lance oko vrata. Buka, koja je pritom nastala, otpuhala je gomilu zakržljalih i starih Yu rock muzičara u povijest, a ono što je nastalo i danas fascinira kolekcionare, izdavače i teoretičare pop muzike sa svih kontinenata", navode iz zagrebačke Močvare pozvajući publiku da prisustvuje nesvakidašnjem koncertu riječkog benda Grč koji će se 7. studenog održati u slavnom klubu na trnjanskom nasipu.

Rijeka, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo i Beograd bili su među najvažnijim gradovima nove (sub)kulturne promjene i među najzanimljivijim bendovima izrodili su Sexu, Trobecove krušne peći, ranu Bou i Dorian Gray, neponovljivog Šarla akrobatu ili Idole, Laibach, SCH i mnoge druge, objašnjavaju organizatori, koji ističu kako je svaki od tih bendova imao svoju estetiku, vizualni identitet, unikatan zvuk i autentičnu poruku.

"Grč, riječki bend s početka osamdesetih godina je odmah u svoj intimni darkerski post punk ubacio i politiku i iznutrice i sjekire, funkcionirajući kao odličan pandan death rock ili post punk herojima, kako god ih zvali, od Joy Division do Christian Death", stoji u pozivu na koncert. Riječki je bend prvo izbacio prvo split kazetu s Mrtvim kanalom 1983. godine za slovensku Galeriju Škuc, a debut album objavljen 1987. godine za FV Založbu, pokazao kako je zaista riječ o bendu koji je u stanju isporučiti remek djela.

"Duge i mračne pjesme, njih svega sedam, zaokružile su jedan od najapokaliptičnijih albuma snimljenih u Jugoslaviji, uz nezaobilazni SCH ('During Wartime', 1989.) ili Satana Panonskog ('Nuklearne olimpijske igre', 1990.). Srećom, prošle godine je talijanski label FOAD, specijaliziran za deluxe reizdanja starog punka, hardcorea i metala, na vinilu objavio napokon i 'Slobodu narodu' na toliko dugo željenoj LP ploči", pojašnjava se povijest Grča. Ta je ploča ubrzo nakon izdavanja rasprodana što, kažu organizatori, poprilično govori o aktualnosti ovog benda, pa i njihovih starih poruka u današnjem vremenu.

"Stare poruke su zapravo univerzalne poruke koje vrijede u svakom sistemu, bio on socijalistička bajka za bogatu klasu privilegiranih ili kapitalističko otriježnjenje uz kamate i skupljanje boca po kontejnerima nasuprot dvorcima za zaslužne", rezimiraju iz zagrebačke Močvare.

Za kraj se u pozivu navodi i kako Grč nije prestao "kasapiti teleće glave i štrcati krv po svima njima, opominjući i moleći da se dozovemo pameti" te da je "njihov bijes je tu da nas izliječi i uzdigne nas iznad demagogije i prosječnosti sumorne svakodnevnice".

Zadnjih dvadeset godina bend je pretrpio razne promjene te izbacio nove materijale, među kojim je i najnoviji album "Nek' padaju glave" koji će Grč promovirati u Močvari.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: PR