PUT ORUŽJA OTVOREN: Od osam zemalja najviše oružja na Bliski istok isporučuje Hrvatska

H.Š.

28. srpnja 2016.

PUT ORUŽJA OTVOREN: Od osam zemalja najviše oružja na Bliski istok isporučuje Hrvatska

Dok se Europa trudi zatvoriti balkansku rutu kojom stotine tisuća izbjeglica s Bliskog istoka bježi od sukoba u kojima je ubijeno više od 400.000 ljudi, put oružja vrijedan preko milijardu eura ostaje otvoren – i vrlo unosan, otkrilo je istraživanje novinara Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP). 

„Novinari BIRN-a i OCCRP-a su, tokom jednogodišnjeg istraživanja, pregledali brojne informacije o izvozu oružja, izveštaje UN-a, podatke o letovima i ugovore o trgovini oružjem koji otkrivaju kako se na Bliski istok transportuje hiljade automatskih pušaka, minobacačke municije, raketnih bacača, protiv-tenkovskog naoružanja i teških mitraljeza iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Češke, Rumunije i Slovačke“, stoji u tekstu objavljenom na stranicama Balkan Insighta

Od početka rata u Siriji ovih osam zemalja odobrilo je isporuke naoružanja za Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku u vrijednosti od najmanje 1,2 milijarde eura, tvrdi se u tekstu, a prema grafikonu vidljivo je kako je najviše izvozila Hrvatska, koja je na ovom poslu zaradila najmanje 302 milijuna eura. Stvarni iznosi su vjerojatno i daleko veći budući većina zemalja još nije objavila izvještaje o izvozu oružja za prošlu i ovu godinu. S druge strane, piše Balkan Insight, sudeći po oznakama, značajna količina oružja koja se koristi u Siriji i Jemenu proizvedena je nedavno – čak i 2015. godine. Zanimljivo, prije 2012. godine niti jedna od četiri zemlje u koje se oružje izvozi nije nabavljala oružje iz središnje i istočne Europe, kaže se u tekstu. 

Oružje
Najviše je kupovala Sirija, a najviše prodavala Hrvatska (IZVOR: BIRN)

„Sve ukazuje na sistemsko preusmeravanje oružja ka naoružanim grupama optuženim za ozbiljna kršenja ljudskih prava. Ako je to tačno, ovi poslovi su nezakoniti prema Sporazumu UN-a o trgovini naoružanjem (ATT) i drugim međunarodnim zakonima i morali bi odmah da se prekinu”, kaže Patrick Wilcken, stručnjak za oružje pri organizaciji Amnesty International koji je imao uvid u dokaze što su ih pribavili novinari za Balkan Insight. 

„Oružje i municiju iz centralne i istočne Evrope, koja se prepoznaje na snimcima i fotografijama sa ratišta u Siriji i Jemenu, koriste jedinice Slobodne sirijske armije koju podržava Zapad, ali i borci islamističkih grupa poput Ansar al-Šama, Džabhat al-Nusre (koja je deo al-Kaide), zatim borci Islamske države (ISIS), pripadnici frakcija koje se bore na strani sirijskog predsednika Bašar al Asada, kao i jedinice Sunitskih boraca u Jemenu“, stoji u tekstu što ga potpisuju Lorens Marzouk, Ivan Angelovski i Miranda Patrucić

Ovaj tim ispratio je u nešto više od godinu dana najmanje 68 zrakopolova po čemu su zaključili kako je transport oružja sa srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zračnih luka prema vojnim bazama na Bliskom istoku, stabilan i konstantan. Cijelu ovu trgovinu, tvrdi bivši američki veleposlanik u Siriji, Robert Stephen Ford, koordinira američka Središnja obavještajna agencija (CIA), Turska i zemlje Zaljeva kroz centre u Jordanu i Turskoj. Isti sugovornik potvrdio je i pisanje The New York Timesa u veljači 2013. godine o tome kako je visoki hrvatski dužnosnik tijekom posjete Washingtonu u ljeto 2012. godine ponudio hrvatske zalihe jugoslavenskog oružja za potrebe Sirije. Bio je to tek početak ove trgovine budući se kanal opskrbe u međuvremenu proširio na još sedam zemalja. 

m79
Zaplijenjeno u sjevernoj Siriji (FOTO: BIRN)

Bodil Valero, članica Europskog parlamenta iz Švedske koja je radila na posljednjem izvještaju o izvozu naoružanja iz EU ovu je trgovinu nazvala sramotnom. 

„Možda se oni – [Bugarska, Slovačka i Hrvatska] – ne stide ali ja mislim da bi trebalo“, rekla je Bodil u izjavi za BIRN i OCCRP i dodala kako zemlje koje prodaju oružje Saudijskoj Arabiji ili zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike ne rade kvalitetne procijene rizika i time krše pravila EU, kao i domaće zakone. 

„Gotovo svi odgovori predstavnika vlasti Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovačke na pitanja BIRN-a i OCCRP-a su identični i svi tvrde da poštuju međunarodne obaveze. Neki navode da Saudijska Arabija nije na crnoj listi zemalja za izvoz oružja, dok drugi smatraju da njihove zemlje nisu odgovorne ukoliko oružje završi u trećim zemljama“, stoji u tekstu koji možete pronaći na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: BIRN