SDA SPISAK ZA BUDUĆI POGROM: Skandal koji je zamalo ostao nevidljiv

Kenan Muminagić/Prometej

16. ožujka 2021.

SDA SPISAK ZA BUDUĆI POGROM: Skandal koji je zamalo ostao nevidljiv

Prethodni SDA-ov ministar prostornog uređenja u Kantonu Sarajevo i novi predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika pri Predsjedništvu BiH, Faruk Kapidžić, prekjučer je na svom Facebook profilu iznio niz optužbi na račun glasača Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a. Za sve probleme u našem društvu, prema ovom velikom stručnjaku opće prakse i specijalisti za mentalne prostore - isključivi su krivci svi koji nisu glasali za SDA. Tako Kapidžić bunca svoj j'accuse i zamišlja spiskove za buduće pogrome: krivi su intelektualci, krivi su profesori, krivi su kulturni radnici, krivi su naivni vjernici, krivi su novopečeni biznismeni, i na koncu "krivi su i svi iz radničkih i mješanih brakova" koji su glasali za SDP. Kapidžiću je bilo potrebno samo par asocijacija da dođe do najdraže mete zagovornika etničke čistoće: mješovitih brakova. Takvi brakovi, u simboličkom smislu, znače prevazilaženje religiocentričnog identiteta, a danas predstavljaju najveću moguću pobjedu nad vladajućim etnokonfesionalnim aparthejdom čime oni koji su u njima, zarad vlastitog izbora partnera/ice, na sebe stavljaju snajper etničke čistoće i postaju mete njegove stalne diskriminacije.

DNO DNA: 'Miješani brakovi su nacistički proizvod komunista'

NARODNE MOŠNJE: Kad SDA očnjaci bljesnu

BORIS DEŽULOVIĆ: Skočio Kolja sebi u usta, pa pojeo govno!

KADA MRŽNJA NAIĐE NA OTPOR: Zagovornik očuvanja čistoće nacije posipa se pepelom, a izdavač mu izbrisao kolumnu

Ali izjava do sada nije izazvala nikakvu javnu reakciju, osim ponekih komentara na društvenim mrežama, jer logiku mobilizacije strasti pred umišljenom egzistencijalnom opasnošću i viktimizaciju kojom se svaki nacionalistički postupak može opravdati, bez obzira na moralne ili zakonske granice, koriste mnogi anonimusi. Međutim, skandal bi morao nastati onog trenutka kad ovakav botovski nacionalistički diskurs koristi nedavni ministar i novi predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja se imenuje direktnom Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Šta o ovakvom Kapidžićevom stavu misli član Predsjedništva Željko Komšić, koji zagovara građansku BiH, što u sebe naravno uključuje mješovite brakove, a šta Šefik Džaferović, koji se hvali time da se SDA zalaže za multietničku BiH i multikulturalizam - dovoljno pokazuje činjenica da su Kapidžića turili na pomenuto funkcionersko mjesto.

Jasno je da Kapidžić piše u bijesu izazvanom gubljenjem ministarske pozicije. Jasno je i da svoj bijes hinjski obrće nacionalističkim parolama. Jasno je i da je SDA-u potrebna pauza od sve češćih pitanja o nenabavljanju vakcina za korona virus, o odgovornosti za nepotrebne smrti građana ili o tome ko će sve među prvim imati pravo na vakcinaciju. Ono što je nemoguće prihvatiti je šutnja o Kapidžićevom javnom obraćanju, a sa njome i implicitno odobravanje javnosti.

SDA
Krivci su svi koji nisu glasali za SDA (FOTO: sda.ba)

Odsustvo reakcije bi možda bilo i lakše razumjeti da samo nekoliko dana ranije bosanskohercegovačku javnost nije tresao ozbiljan slučaj nacionalističke histerije proizvedene u medijima sklonim SDA. U toj histeriji Ivana Marić je preko noći postala šovinistkinja koja "u maniru najcrnje u-ze-pe-ovske propagande negira kontinuitet bošnjačkog naroda." (Stav - Nermin Nikšić brani šovinizam Ivane Marić!), ili, u propagandno probavljivijoj varijanti osoba na čije je diskutabilne izjave javnost oštro reagovala, "a osude su se nastavile i kasnije prilikom njenih reakcija i objašnjenja" (klix.ba - Ivana Marić se izvinila zbog izjave o imenu Bošnjak: Nisam ništa loše mislila). Najgori oblik nacionalizma savršeno se oslikava u medijskoj hajci na kojoj bi pozavidio i sam Gebels, ali i u odsustvu reakcije javnosti na Kapidžićev šovinizam. U svakom iole zdravom društvu komentar Faruka Kapidžića bi za sobom morao povlačiti ozbiljne zakonske posljedice, dok će u našem ostati samo svjedočanstvo moralno bolesnog vremena, gdje je opasno reći da su nacije konstrukti, a benigno stavljati mete na sve one koji nisu politički ili identitarno podobni.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Problem našeg društva i političke scene u KS nije u samozvanoj „neovisnoj“ analitičarki. Ona je i kao analitičarka a i kao političarka nebitna i marginalna ličnost. Problem je u glasačkom tijelu Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a koji je žele postaviti za dogradonačelnicu. Za to su isključivi krivci Intelektualci, Profesori i Kulturni radnici kao i FGR koji su glasali za Našu stranku. Za to su takođe krivci i naivni vijernici i članovi Islamske zajednice kao i novopečeni biznismeni koji su glasali za Narod i pravdu. A Boga mi, krivi su i svi iz radničkih i mješanih brakova i pobornici socrealistitičkih ideologija koji su glasali za SDP. Svi ti glasači su prevareni i podjednako kao i svi, će osjetiti poniženje, nerad, nered i neznanje ne samo budućom dogradonačelnicom nego i već postojećim pojedinim načelnicima opština kao i kompletnom Vladom Kantona Sarajevo. Ali istinski problem za te stranke tek predstoji. Ipak je na jednoj strani SDA a na drugoj sve političke partije u Kantonu Sarajevo.

S poštovanjem,

Faruk Kapidžić

Lupiga.Com via Prometej

Naslovna fotografija: radiosarajevo.ba