ALOJZIJE STEPINAC: Maneken modnog pokreta

Igor Lasić / Novosti

6. prosinca 2015.

ALOJZIJE STEPINAC: Maneken modnog pokreta

Papina inicijativa za vijećanje u predmetu kanonizacije Alojzija Stepinca izazvala je u Hrvatskoj osebujan, mada nipošto iznenađujući efekt, pišu Novosti.

"Ovdašnja ekspozitura Vatikana upela se naime organizirati posljednjih tjedana jednako paracrkvene i paraznanstvene euharistije u slavu Stepinčeve svetosti, na utuk suprotstavljenoj strani zbog koje je njegova kauza donekle, evo, zapela. Na toj drugoj strani jesu, dakako, Srbi, ali i ostali uobičajeni antikatolički elementi, u prvom redu komunisti".

Papa Franjo dao je naizgled i takvima (Srbima i komunistima) priliku da urbi et orbi kažu svoje o kontroverznom zagrebačkom nadbiskupu i pripadajućem kontekstu: "Da bi bizarni amalgam prošao na tržištu indulgencija, Crkva je odlučila izmjestiti internu revijsku promociju u tzv. širu javnost, ne samo prema službenoj komisiji hrvatsko-srpskoj, i blaženika Stepinca razdijeliti poput hostije".

Stepinčeva kolaboracija s ustašama i bezrezervni antikomunizam, s druge strane, koštali su velikodostojnika objektivno malo, pišu dalje Novosti: "Da, luksuz koji mu je pružen u Lepoglavi, mimo fakta same izoliranosti i poslovnog neutraliziranja kao glavne stavke u cijeni, odjek je režimske pragme u međunarodnim relacijama, i tu nema sumnje. No znalo se to i dosad, pa upravo otuda dolazi ovolika napetost s naknadnim željenim martirijskim kultom".

Kako se nije dalo pobijati činjenice o iznimnim uvjetima Stepinčevog života u kućnom pritvoru kad su posrijedi hrana, komfor, šetnje i nesmetani odnosi sa svima u okruženju, vrlo rano nakon njegove smrti rodila se teza o fatalnom trovanju nadbiskupa u komunističkoj izvedbi: "Premda je Stepinac obolio tek dvije godine po dolasku u Krašić – gdje će dokolicu kratiti šetnjama prirodom i plivanjem u okolnim rječicama, a umro je šest godina potom – dijagnosticiranjem policitemije kvalificira se za žrtvu, iako se Crkva ne može odlučiti je li otrovan radijacijom, čajem od oleandra ili nečim trećim i još opakijim. A ne može i zbog toga što toksikološka forenzika od 1993. godine nije dala nikakva indikativnog rezultata".

Cijeli tekst Igora Lasića pročitajte na portalu tjednika Novosti.

 

Lupiga.Com via Novosti

Naslovna fotografija: Novosti