VIKTOR IVANČIĆ: Upute za 10. travnja

Viktor Ivančić/Novosti

10. travnja 2023.

VIKTOR IVANČIĆ: Upute za 10. travnja

1.

Pozivamo sve članove, simpatizere i, naročito, dužnosnike HDZ-a da predstojeći praznik, 10. travnja, dan osnutka Nezavisne Države Hrvatske – koja je, kako je naglasio utemeljitelj dr. Franjo Tuđman, bila "izraz povijesne težnje hrvatskoga naroda za svojom državom" – proslave u krugu obitelji, prijatelja i provjerenih znanaca, a da, koliko je to moguće, izbjegavaju otvorene prostore i javne manifestacije.

Ako u blagdanskom ozračju osjete potrebu iskazati poštovanje dizanjem desnica u zrak i/ili uzvikivanjem ustaškoga pozdrava, neka to također čine u intimi svojeg (ili prijateljevog) doma, a ne na javnome mjestu. Uostalom, time i parola "Za dom spremni" dobiva puni smisao. Jedino će na taj način članovi, simpatizeri i dužnosnici HDZ-a u isti mah iskazati i lojalnost suštinskoj politici svoje stranke i riješenost da stranci ne nanesu štetu.

2.

Svečani ručak, bolje odijelo, par boca kvalitetnijeg vina, zdravica i "Evo zore, evo dana" koja će biti otpjevana nakon torte (bolje uz zatvorene prozore), sasvim su dostatni za primjerenu proslavu 10. travnja. Kao što postoje iskreni i paradni vjernici, tako postoje iskreni i paradni poštovaoci NDH. Hadezeovac koji drži do sebe nema razloga javno demonstrirati svoju privrženost Endehaziji – pogotovo ako će to pobuditi negativne reakcije kod naših zapadnih političkih partnera – ali njegova vjera time ne slabi, nego jača. Čeliči se. Snaga uvjerenja, umjesto kroz viku i galamu, iskazuje se kroz askezu.

3.

Ako kojim slučajem postoje članovi, simpatizeri i dužnosnici koji uopće ne slave 10. travnja, ili čak njeguju negativne stavove prema NDH, isti nemaju naročita razloga čitati ove upute, ali ni ostajati u HDZ-u.

4.

Ove upute izdaju se kako bi bile izbjegnute pogreške i nesmotrenosti poput one od prošle godine, kada je g. Matko Raos u svojstvu izaslanika Vlade sudjelovao u proslavi dana uspostave NDH, što su je organizirali veterani HOS-a u Splitu, pa tom prilikom izjavio da "bez 10. travnja 1941. ne bi bilo današnje Hrvatske". Tada je, kao što se zna, naš predsjednik g. Andrej Plenković morao vaditi kestenje iz vatre, objašnjavajući da je spomenuta izjava "nepromišljena", da ona "nije stav Vlade" i slično.

Neprihvatljivo je da nedovoljno budni pojedinci, iznoseći suštu istinu o generalnom stajalištu HDZ-a, prisiljavaju predsjednika stranke da javno laže. Predsjednik ne bježi od obaveze da laže kada god treba štititi ugled partije pred zapadnim političkim partnerima, no ne želi to činiti češće nego što je nužno.

Naglasimo kurzivom: Umjesto da na sav glas govorimo ono što mislimo, mislimo o onome što govorimo. Istina je na našoj strani samo kad je odgovorno prešućena.

4a.

To što su izjave identične onoj g. Matka Raosa – da "bez 10. travnja ne bi bilo današnje Hrvatske" – davali najistaknutiji domoljubni velikani, uključujući g. Dinka Šakića, ne može biti olakotna okolnost za g. Raosa i njemu slične. G. Šakić, naime, nije bio član HDZ-a, nego zapovjednik konclogora u Jasenovcu, i pored svih drugih obaveza nije bio dužan voditi računa o interesu stranke. Pred današnjim hadezeovcem je drugačiji zadatak: da duboko u sebi snažno podržava ono čemu se javno protivi.

5.

Kao administrativnu podršku ovim uputama, a u sklopu pripreme članova HDZ-a za proslavu 10. travnja u privatnim aranžmanima, Vlada je izradila novi prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se predviđa da kazne za isticanje ustaških simbola ili izvikivanje pozdrava "Za dom spremni", umjesto dosadašnjih od 20 do 150 eura, budu od 300 do čak 4000 eura. Porast visine kazne, shvatili ste, predstavlja kompenzaciju za nepokolebljivu odlučnost stranke da veličanje fašizma i ustaške NDH zadrži u domenu prekršajnog, a ne kaznenog djela.

Vodeće su dnevne novine informaciju o ovome potezu, potpuno ispravno, opremile naslovom: "Politički kompromis oko 'Za dom spremni'". S kime je taj kompromis postignut, saznat ćete u točci 6.

6.

Riječ je o kompromisu koji HDZ sklapa s HDZ-om, a to će reći da ga je i svaki hadezeovac dužan sklopiti sa samim sobom. U praksi to znači pridržavati se ovih uputa: dakle, blagovati 10. travnja u krugu obitelji i prijatelja, slobodno naliti tikvu, slobodno zapjevati domoljubne budnice, slobodno se pokloniti pred slikom sv. Ante, slobodno uzdignuti desnicu ka lusteru, ali – usprkos uzavreloj krvi koju stvara blagdansko ozračje – zadržati "Za dom spremni" u intimi doma svog. Disciplina, disciplina, disciplina!

Za zadovoljavanje fašistoidnih poriva u javnome prostoru obavezna je antifašistička ambalaža. U protivnome prijeti kazna do 4000 eura.

7.

Doduše, prijetnja iz točke 6. je prazna puška. U spomenutim izmjenama Zakona o prekršajima uopće se ne spominje kažnjavanje fašizma i ustaštva. Tamo tek stoji opća formulacija da će onaj tko "na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javi red i mir" platiti globu. Nigdje nedvosmisleno ne piše da su zabranjena baš ustaška obilježja, što sudovima ostavlja slobodu različitih tumačenja, odnosno postupanja po nalogu partije.

Ipak, to što smo hrvatskoj javnosti prodali muda za bubrege – fingirajući povećanje prekršajnih kazni zbog toga da veličanje fašizma odbijemo proglasiti kaznenim djelom – ne znači da članovi stranke smiju ignorirati ove upute i prepustiti se raskalašenom ponašanju. Poznato je da su unutarpartijske sankcije neusporedivo efikasnije od onih koje razrezuje pravosudni aparat.

8.

Upućujemo članove, simpatizere i dužnosnike da kompromis što ga HDZ sklapa s HDZ-om nije ishod, nego preduvjet, pa onda i osnovna matrica našega političkog djelovanja. Radi se o stalnoj simulaciji samodresure i samokroćenja, aranžiranoj tako da ista stranka predstavlja i fašističku prijetnju i antifašističku alternativu.

Naš je zadatak uvjeriti javnost da jedino HDZ može spasiti društvo od onoga što bi HDZ društvu mogao učiniti, u slučaju da prevagnu mračne struje i frakcije. Ako već preko tri desetljeća uspješno tržimo naraciju po kojoj je samo aktualni HDZ u stanju suzbiti pogubno djelovanje potencijalnog HDZ-a, dužni smo taj model održavati i ubuduće.

Tek kada je prepoznata kao jedina realna zaštita od desnog radikalizma, stranka dobiva mogućnost da, lišivši se nekorisne pirotehnike, radikalno desnu politiku provodi u djelo. Na primjer tako što će, provizorno pooštravajući prekršajne kazne, na dugi rok dekriminalizirati veličanje fašizma.

9.

Oni kojima se napomene iz točke 8. čine previše stručnima, ne trebaju očajavati, nego se dosljedno pridržavati ovih uputa. Uostalom, dovoljno je da se prisjete ingeniozne mudrosti utemeljitelja dr. Franje Tuđmana, koji je najprije upisao antifašizam u hrvatski državni ustav, a zatim naredio rušenje tri tisuće antifašističkih spomenika.

Strateško vizionarstvo dr. Tuđmana pokazalo se naročito inspirativnim od prijema Hrvatske u Europsku uniju. Partija je tada do kraja osvijestila činjenicu da je s imidžom profašističke desnice teško pronaći mjesto u političkom centru i osigurati poštovanje zapadnih političkih partnera, ali da se s imidžom stranke političkog centra kao od šale vodi politika profašističke desnice.

10.

Slavite, dakle, kod kuće! Uz napomenu da samo i jedino suzdržavanjem od javnog veličanja Endehazije doprinosimo očuvanju njenih tekovina, želimo vam sretan 10. travnja.

Glavni stan, ups, odbor HDZ-a

Lupiga.Com via Novosti

Naslovna fotografija: Facebook/Priznajem Hrvat sam