ŠTRAJK SC-A: Što s menzama i uslugama Student servisa

P.V.

12. studenog 2016.

ŠTRAJK SC-A: Što s menzama i uslugama Student servisa

Štrajk djelatnika zagrebačkog Studentskog centra (SC) najavljen za ovu srijedu neće uzrokovati zatvaranje većih studentskih restorana, niti će utjecati na rad Studentskog servisa, oglasili su se iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Njihovo se priopćenje dogodilo nakon održanog sastanka s predstavnicima Uprave SC-a. 

Do ove je situacije došlo kada su predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom SC-u najavili štrajk, zbog činjenice da nije potpisan već usuglašeni kolektivni ugovor. Sindikati su poručili da će štrajkati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. S obzirom da je sindikalno organizirano otprilike 70 posto zaposlenika SC-a u Zagrebu nije izgledno da će se bez njih moći obavljati posao u svim radnim jedinicama. 

„Žao nam je što će studenti biti zakinuti, ali nemamo drugog izbora“, poručila je predsjednica sindikalnog pregovaračkog odbora Biserka Sertić. Prije toga za pomoć su se obratili i bivšem i aktualnom premijeru, i ministrima, i predsjedniku Sabora - nitko im nije odgovorio pa su zaključili da je jedino štrajkom moguće osigurati potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsjednica sindikalnog pregovaračkog odbora podsjetila je na danas konferenciji održanoj da su kolektivni pregovori počeli još u lipnju prošle godine, a 14. srpnja ove godine, nakon čak 13 sastanaka, napokon je usuglašen i obostrano prihvaćen tekst kolektivnog ugovora.

Međutim, nakon sjednice Sanacijskog vijeća Studentskog centra, održane 12. rujna, stigla je pisana odluka u kojoj se kaže da se kolektivni ugovor može potpisati tek nakon završetka sanacije. Tto je poprilično apsurdno jer nakon sanacije više neće biti Sanacijskog vijeća, objasnila je Sertić. 

menzaSCHoće li štrajk zatvoriti studentske menze, sanacijska uprava SC-a tvrdi da neće (FOTO: Hina)

„U usuglašenom kolektivnom ugovoru nema baš ni jednog članka oko kojeg se nismo sporazumjeli, čak smo se dogovorili da se opći dio ugovora poštuje odmah, a materijalna prava tek kasnije“, kaže predsjednica sindikalnog pregovaračkog odbora. Sindikalci su javnost upoznali i s podatkom da je oko 70 posto zaposlenika SC-a sindikalno organizirano, zbog čega drže da je organizacija posla tijekom štrajka nemoguća misija. 

Tomislav Vukoja predstavnik Samostalnog sindikata zaposlenika Studentskih centara Hrvatske objasnio je da, koliko je njemu poznato, u praksi kolektivnog pregovaranja još nije poznato da usuglašeni kolektivni ugovor na kraju nije potpisan. 

„Sanacijsko vijeće odbija potpisati kolektivni ugovor dok ne završi sanacija tako da se postavlja pitanje tko će ga uopće potpisati kad Sanacijskog vijeća više ne bude“, rekao je okupljenim novinarima Vukoja.

S druge strane Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu, istog je dana poručio kako ne postoji opravdani razlog da se najavama štrajka uznemiruje ni studente ni djelatnike SC-a. On smatra da u SC-u prava radnika nisu ugrožena i plaće se isplaćuju na vrijeme, unatoč činjenici da traje postupak sanacije.

„Studentski centar, kao poslodavac, nije prekinuo postupak kolektivnog mirenja. Postupak su jednostrano prekinuli sindikati. Mi u komunikaciji sa sindikatom pokušavamo smiriti tenzije i nastaviti taj postupak kolektivnog mirenja“, ustvrdio je Bošnjak dodavši da Studentski centar postoji zbog studenata kojima mora pružati kvalitetnu uslugu.

„Postoje razni načini kako se boriti za prava radnika. Moguće obustavljanje usluge prehrane studentima kontraproduktivno je“, smatra sanacijski upravitelj Studentskog centra.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: studentski.hr