KRAJ TERORU SVEUČILIŠTA: V.d. dekana Filozofskog morat će sazvati sjednicu Vijeća na kojoj bi mogao biti smijenjen

P.V.

13. prosinca 2016.

KRAJ TERORU SVEUČILIŠTA: V.d. dekana Filozofskog morat će sazvati sjednicu Vijeća na kojoj bi mogao biti smijenjen

Tristotinjak studenata i profesora krenulo je jutros u prosvjednu šetnju od zgrade Filozofskog fakulteta (FFZG) do rektorata Sveučilišta u Zagrebu kao podrška profesorima izabranima za nove članove Senata na izvanrednoj sjednici Vijeća tog fakulteta. Na ulazu u dvorište Sveučilišta dočekala ih je interventna policija i spriječila da uđu pa su prosvjednici napravili špalir uz ogradu kako bi dočekali ostale članove Senata, među njima i one koji su na Vijeću opozvani, a Senat ih i dalje smatra legitimnim predstavnicima FFZG-a. Od rektora imenovani v.d. dekana Željko Holjevac dočekan je zvižducima. Većina ostalih članova Senata do zgrade Sveučilišta došla je na sporedni ulaz, isti onaj koji je bivšem dekanu Filozofskog Vlatku Previšiću poslužio kao odstupnica od novinara nakon što je jesenas smijenjen s te funkcije.

Zahvaljujući takvom pritisku situacija na FFZG-u ipak je naknadno uvrštena na dnevni red sjednice Senata, kao posljednja točka, a novoimenovanim članovima Senata izabranima na izvanrednoj sjednici Vijeća FFZG-a dozvoljeno je da budu prisutni, iako bez prava glasa. Sve to, međutim, nije pomoglo da Senat prizna odluke izvanredne sjednice Vijeća fakulteta. Željko Holjevac ostaje v.d. dekana zagrebačkog Filozofskog fakulteta (FFZG) jer je većina u Senatu Sveučilišta podržala prijedlog rektorskog kolegija da tu sjednicu i sve njezine odluke proglase nelegitimnima.

„Devet članova Senata bilo je suzdržano, nitko nije glasao protiv, ali je nakon glasanja postavljeno pitanje zbog čega se zaključak koji je izglasan temelji na pravnom mišljenju privatnog odvjetničkog ureda dok je mišljenje Odbora za Statut Sveučilišta izostalo“, rekao je za Lupigu nakon sjednice Neven Budak, redovni profesor na Odsjeku za povijest FFZG-a i od fakultetskog Vijeća predloženi novi v.d. dekana najavljujući kako to neće zaustaviti nastojanja da se kriza upravljanja riješi unutar fakulteta kojem su rektor i Senat oduzeli sve autonomne ovlasti. 

„Izabran je Studentski zbor koji se upravo konstituira i koji će sada imati svoje predstavnike u Vijeću tako da v.d. dekana Holjevac više neće imati izliku i morat će sazvati sjednicu u siječnju. Na njoj će biti ponovljene sve odluke donesene na izvanrednoj sjednici, a koje će time postati legitimne“, odgovara Budak na naše pitanje hoće li ignoriranje, kao najmoćnije oružje Sveučilišta i nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja na kraju uspjeti ušutkati studente i nastavnike ovog fakulteta koji već gotovo godinu dana trpi institucionalno nasilje. 

prosvjed_ffzgInterventna policija dočekala je pred zgradom Sveučilišta studente i nastavnike (FOTO: Plenum FFZG)

„Ova situacija više nije samo pravne, već i političke naravi i rektor će se morati oglasiti. Ovdje se studenti bore za režim sveučilišta u kojem će biti u ravnopravnom položaju jer ih predložena suradnja Filozofskog s Katoličko-bogoslovnim fakultetom stavlja u neravnopravan položaj. Istodobno, Sveučilište u Zagrebu prekršilo je niz zakona iz jasne želje da se taj sporazum usvoji“, rekao je Ivo Josipović kojeg su novinari uoči Senata zaustavili na ulasku u zgradu Sveučilišta gdje je imao konzultacije i tako podsjetio zbog čega su ustali studenti i nastavnici Filozofskog. 

Prosvjedu pred zgradom Sveučilišta prethodila su brojna slobodna tumačenja ili kršenja raznih statuta, pravilnika pa i zakona o čemu se nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja do danas izbjegava očitovati pravdajući se time kako sa Sveučilišta nisu dobili potrebnu dokumentaciju. Utjecati se pokušalo i na izvanredne izbore za Studentski zbor FFZG-a koji je Sveučilište prethodno raspustilo, pa su tako prvi poništeni bez objave rezultata. Na ponovljenim izvanrednim izborima, međutim, uvjerljivu većinu osvojila je lista Filozofski je naš čime su studenti jasno pokazali otpor pritiscima „partikularnih interesa klijentelistički umreženih pojedinaca“, kako je to na skupu precizno definirao Nenad Ivić, redovni profesor na Odsjeku za romanistiku FFZG-a.

Večeras će se na Plenumu FFZG-a raspravljati o mogućoj blokadi dekanata fakulteta, no po svemu sudeći rasplet krize upravljanja Filozofskim, a koja je izazvana nametanjem suradnje s KBF-om, pričekat će sljedeću godinu i sjednicu Vijeća koju v.d. dekana više neće moći opstruirati. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com