Antiglobalisti

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Antiglobalisti

Ovaj put će se okupljanje glavara država i Vlada zemalja Europske Unije održati u Barceloni i to danas. Tamošnja policija i vojska su se nevjerojatno dobro osigurali za ovaj događaj, znajući da će to zasigurno biti dobar povod okupljanju antiglobalista u velikom broju, jer kako i sami znate taj pokret je u sve većem zaletu. Broju prosvjednika je pridonio i Manu Chao, čiji pjevač je najavio džabni koncert tijekom prosvjeda.
Glavne face iz EU ovaj put za zadatak imaju obavljanje plodnih razgovora na području reforme, a za to će imati priliku tijekom dva dana, u petak i u subotu, koliko će ovaj summit trajati. No već unaprijed se zna kako se neće donijeti nikakvi veliki zaključci, jer to će se dogoditi tek na summitu u Sevilli koji bi se trebao održati u lipnju. Nećemo vam reći o kakvim točno reformama će razgovarati, jer nalazim to suviše napornim i da budem iskren-dosadnim. No bilo kako bilo oni uvijek pričaju istu priču, baš kao i oni drugi, pritom aludiram na antiglobaliste.

Kako se ne bi ponovili događaji iz Genove i Goeteborga, policija je angažirala pozamašan broj ljudi. Sudionike summita od antiglobalista i terorista će štititi 8 500 osoba. Ako vam se to čini puno, kako će vam se tek činiti to što će grad nadlijetati NATO-ov izviđački avion, i to što su na civilni aerodrom postavljeni projektili zemlja-zrak, a vojni brodovi će nadzirati obalu. Ma nije puno! No navodno su svi ti nadzori urodili plodom, jer je otkriven teroristički plan baskijske ETA-e.
Zbog, blago rečeno-bojazni su Španjolci trenutno zanemarili Schengenski sporazum, pa se ljudi baš i ne mogu slobodno kretati, a neki bi se mogli naći zatečeni pograničnim kontrolama.

Organizatori prosvjeda su pak najavili kako neće biti frke i kako će sve proteći u miru, redu i zakonu. Na prosvjed je pozvao i pjevač Manu Chaoa, koji će se za cijelu stvar i žrtvovati tako što će u subotu otpičiti besplatni koncert. Pa eto ako neko ima para, nek ide. Garantiramo dobru zabavu.