Austrijske novice

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Austrijske novice

U ovoj austrijskoj novici možete saznati o par tamošnjih top vijesti. Najbitnija za one koji eventualno namjeravaju svoj život planirati u ovoj alpskoj zemlji, je vijest o provedenom istraživanju o integriranju stranaca u austrijsko društvo. Joerg Haider je već nekoliko zadnjih tjedana hit u Austriji. Ovaj put je u pitanju početak istrage u pokrajinskom parlamentu Koruške, kojom se žele utvrditi razlozi njegovih nedavnih međudržavnih posjeta. Za kraj bizarna vijest o smrtonosnom napadu jaguara u bečkom zoološkom vrtu.
Izvješće o integraciji nedomaćeg stanovništva u pojedinim zemljama Europske unije, najgore je palo Austrijancima i njima služi na sramotu. Čini se da Austrijanci vole strance samo ako je u pitanju zimska sezona, te se u svojim nebrojenim skijaškim centrima doimaju kao gostoljubljiv narod. Dakle, ako si došao da potrošiš nešto para-dobar si, no ako si došao zaraditi neke pare-ne valjaš. Pod integracijom se misli na ulazak stranog stanovništva u kompletnu cijelinu društva, dakle mogućnosti stranca da se uključe u svakodnevene austrijske stvari, kao što je pristup u obitelji, dobivanje posla i možda najvažnijim dijelom-dobivanje državljanstva.
Izvješće je objavljeno danas u Beču, a radila ga je europska skupina uz pomoć tamošnjeg Instituta za više studije. Za određena područja dodijeljivan je i određen broj bodova, što više bodova to si gori. Radi usporedbe ocijenjeno je još pet država Europske unije sličnih ekonomskih činitelja. Austrija je osvojila 44, Njemačka i Velika Britanija 36, Francuska 29, a Belgija i Nizozemska su najbolje za integraciju strangera, s 26, odnosno 22 boda. No ipak ne bi smijeli generalizirati.



Slobodarska stranka, koja usput rečeno ima jako negativan stav prema stranom stanovništvu u Austriji, danas je bojkotirala otvaranje istrage kojom se nastoje utvrditi razlozi neobičnih posjeta Iraku, bivšeg slobodarskog predsjednika Haidera,koji uzgred budi rečeno prednjači u negativnom stavu prema strancima. Bojkot će uglavnom utjecati na uvođenje stranačkih službenih dokumenata u istragu, te na uskraćivanje pojavljivanja nekolicine svjedoka. Već smo pisali o Haiderovim nedavnim posjetama Iraku (vidi arhivsku vijest Haider je Arap? ), ali osim njih istražiti će se i posjeta Libiji, kada se Joerg sastao s Gadafijem.
Istragu su glasovanjem u parlamentu pokrenule tamošnje dvije najjače stranke VPO i SPO, a cilj je utvrditi ne samo razloge posjeta nego i pozadinu njihovog financiranja. Za posjete Haider tvrdi kako su bile privatne i humanitarnog kararktera.



Danas se u Austriji dogodila i užasna nesreća. Prilikom pripreme hrane divljim životinjama u bečkom ZOO-u, nastradala je dvadesetjednogodišnja hraniteljica životinja. Vrata koja razdvajaju kavez na dva dijela su mehaničkom pogreškom ostala nezatvorena, pa su jaguari koji su bili u drugom dijelu kaveza nasrnuli na djevojku i rastrgali je pred očima posjetitelja. Direktor zoološkog je pokušao spasiti unesrećenu djevojku, ali je i on teže ozlijeđen u napadu jaguara. Djevojka je već pet godina hranila divlje životinje.