Beam me up!

MDR

14. ožujka 2002.

Beam me up!

"Da, da, sjećam se ja kad je teleportacija bila samo još jedna od izmišljotina današnjih modernih povjesničara poput Dan Simonsa...." Tako ćemo vjerojatno razgovarati sa svojom djecom za kojih 20-tak godina. Naime, u ponedjeljak su australski znanstvenici objavili da su uspješno teleportirali kompletnu lasersku zraku! Daljni tok dogadaja lako možemo pretpostaviti na temelju mase primjera iz prošlosti.

Teleportacija kojom su se do sada bavili isključivo SF freakovi, koji su joj, najvjerojatnije i nadjenuli ovaj naziv, svakog dana je sve bliže trenutku kada će zaživjeti i u svakodnevnom životu. Ideja kojom su se "ozbiljniji" znanstveni krugovi počeli "ozbiljnije" baviti sredinom prošlog stoljeća u trenutku kad je prvi put predstavljena javnosti u pilot epizodi Zvjezdanih staza, isto je tako "ozbiljno" i napuštena par godina nakon toga, pod izgovorom "..to jednostavno nije moguće!!". Ali kao što svi znamo, sve ono "što nije moguće" ostvari se u periodu ne dužem od 50 godina.
Godine 1997. austrijski fizičar Anton Zeilinger uspješno je dokazao da je teleportacija fotona itekako moguća. Nakon toga stvari se kreću munjevitom brzinom i niti punih 5 godina kasnije australski tim znanstvenika teleportira kompletnu lasersku zraku. Među 40-tak svjetskih timova koji se u ovome trenutku bave problemom teleportacije nadamo se da će se naći i neka mudra glava koja će smisliti kako teleportirati materiju i kompleksnije organizme, pošto je za sada takav oblik teleportacije, pa čak i najjednostavnijih organizama "nemoguć".
Do tada, kada će se problemi transporta rješavati pritiskom na gumb, moj je savjet - lovu u kasicu i nek se zašpara za auto s klimom, jer sve mi se čini da još nismo vidjeli najgore od ovih vrućina.