BOLEST SVIH: Korupcija nagriza kolijevku kapitalizma

Mladen Barbarić

23. veljače 2015.

BOLEST SVIH: Korupcija nagriza kolijevku kapitalizma

Premda su korupcija i nepotizam u javnosti uglavnom percipirani kao proizvod slabo razvijenog tržišta te nasljeđe nekih prošlih vremena, najnovije vijesti iz Velike Britanije potvrđuju da od toga pati i visoko razvijeni kapitalizam sa stoljetnom demokratskom tradicijom. Bivši ministar vanjskih poslova Sir Malcolm Rifkind iz Konzervativne stranke te njegov nasljednik iz redova Laburista, Jack Straw, našli su se u koruptivnom skandalu koji potresa Britaniju. Sedam tisuća eura za pola dana posla, toliko otprilike košta lobiranje engleskog parlamentaraca za račun privatnih kompanija kako bi se zakoni donosili na korist kapitala, a ne birača.

Obojica parlamentaraca i bivših ministara nalaze se pod istragom nakon što su The Telegraph i Channel 4 objavili kako su nudili svoje pozicije u zamjenu za pozamašne svote novca. Predstavljajući se kao kineski investitori novinari su zastupnike parlamenta uhvatili spremne da se za određenu svotu pobrinu za interese fiktivnih poduzetnika iz Kine. Jack Straw im se pohvalio kako "operira ispod radara" te je već koristio utjecaj kako bi se promijenilo zakonodavstvo Europske unije u ime kompanija koje su ga plaćale 60.000 funti godišnje. Prema pisanju britanskih medija Straw je uhvaćen s prstima u pekmezu na snimci na kojoj se jasno čuje kako kaže: "Naravno, ukoliko imam govor na određenom mjestu ili slično, moja cijena je pet tisuća funti po danu".


Jack Straw: "Moja cijena je pet tisuća funti" (FOTO: Chatham House)

Za razliku od korumpiranog laburista Strawa, Rifkind je novinarima ustvrdio kako ima "pristup svakoj britanskoj ambasadi na svijetu od kojih može dobiti važne informacije za kineskog naručitelja. Usput se i požalio kako nije zaposlen premda prima 67.000 funti godišnje kao zastupnik u parlamentu. 

Dok se Jack Straw samoinicijativno suspendirao s mjesta parlamentarca najavivši i da se neće kandidirati na predstojećim izborima, isto nije učinio Rifkind koji je pod internom istragom stranke te parlamentarne komisije. U međuvremenu opozicijska Partija rada najavljuje je prijedlog novog pravilnika za zastupnike po kojem ne bi trebali zarađivati više od 10 ili 15 posto zastupničke plaće na poslovima izvan parlamenta. 

"Nisam za to da se parlamentarcima brani rad izvan Parlamenta. Smatram da je Parlament bogatiji činjenicom što zastupnici rade i druge poslove te ta iskustva mogu prenijeti i u rad Parlamenta", zaključio je David Cameron, torijevac na čelu vlade.

Lupiga.com

Naslovna fotografija: Cristopher Dombres/flickr.com