Buzkashi, sport za pravog muškarca

Ivor Car

1. travnja 2003.

Buzkashi, sport za pravog muškarca

U većini europskih zemalja je to nogomet. U Sjedinjenim Američkim Državama je to američki nogomet. A znate li koji je najpopularniji sport u Afganistanu? To je Buzkashi, pomalo surova igra koju možete vidjeti na ovoj fotografiji i o kojoj možete saznati više ukoliko kliknete na
Na fotografiji koju vam donosimo danas možete vidjeti grupu Afganistanaca i pripadajuće im konje, u zabavljanju igranjem nacionalne afganistanske igre - Buzkashi. Fotka je snimljena na jednom od stadiona glavnog afganistanskog grada, Kabula.
Buzkashi doslovno znači ugrabiti kozu, a vjeruje se kako ovaj sport potječe od tursko-mongolskih naroda, koji su ga u naslijeđe ostavili narodima sjevernog Afganistana. Barem tako misle neke moje kolege povjesničari. U igri je glavni pribor bezglava lešina koze koja je postavljena u središtu kruga i okružena igračima podijeljenim u dvije momčadi. Cilj je domoći se koze i donijeti je u područje zgoditka.
Nisam gledao, ali kažu kako zvuči mnogo jednostavnije nego što u zbilji to jeste. Tek najbolji igrači uspijevaju doći blizu koze, a oni najnajbolji i zabiti. Takvi su obično već prešli četrdesetu. Natjecanje je kao što možete vidjeti na fotografiji poprilično nemilosrdno. Pobjednici dobijaju vrijedne nagrade, uglavnom novac, ali ponekada i odjeću ili turbane. Konji se za Buzkashi svakodnevno pripremaju pet godina nakon kojih po prvi put mogu izaći na igralište.
Za kraj još samo recimo kako Buzkashi za neke Afganistance nije samo igra, već jedan način života u kojemu su momčadski duh i razumijevanje od esencijalne važnosti za uspjeh.