ĆAO NEZAVISNIM KOMERCIJALNIM PORTALIMA: Država gura Index.hr u stečaj!

Ana Benačić

28. veljače 2014.

ĆAO NEZAVISNIM KOMERCIJALNIM PORTALIMA: Država gura Index.hr u stečaj!

Čišćenje hrvatske nezavisne internetske medijske scene ide korak dalje: nakon što je Europapress holding bez utrošene lipe preuzeo portal Net.hr, nad drugim velikim portalom, iza kojega ne stoji ni jedna veća medijska kuća, pokreće se stečaj! To proizlazi iz odluke Nagodbenog vijeća Fine od 28. veljače, koja je portalu Index odbila prijedlog za predstečajnu nagodbu. Kako doznajemo, na Indexu su prilično zapanjeni ovakvim razvojem događaja i na ovakvu odluku portal će uložiti žalbu. Odbijanje predstečajne nagodbe Fina opravdava činjenicom da je prijedlog za pokretanje stečaja 27. siječnja ove godine predložilo Županijsko državno odvjetništvo.

Indexu je, rekosmo, odbijen prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, a Fina na svojim stranicama to obrazlaže tvrdnjom da je Županijsko državno odvjetništvo u siječnju već podnijelo prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tim portalom.

"Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisano je, naime, da prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe nije dopušten ako je nad dužnikom pokrenuti stečajni postupak", objašnjavaju oni.

Iz rješenja Nagodbenog vijeća Fine proizlazi da je sredinom ovog tjedna zaprimljen dopis zagrebačkog područnog ureda Porezne uprave u kojem stoji da je Županijsko državno odvjetništvo 27. siječnja ove godine predložilo pokretanje stečajnog postupka nad portalom Index. Navode i da je spomenuti zahtjev ŽDO zaprimljen na Trgovačkom sudu 29. siječnja. 

Jednima se prekida stečaj zbog predstečajne nagodbe, a drugima...

Međutim, kako doznajemo na internetskim stranicama Fine, Index portal d.o.o. je predao zahtjev za predstečajnu nagodbu 4. veljače, ali im je tri dana kasnije rečeno da je predana dokumentacija nepotpuna. Nedostajali su, naime, ovjereni sporazumi o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja s vjerovnicima čije tražbine čine natpolovičnu većinu ukupnog iznosa tražbina dužnikovih vjerovnika na dan sastavljanja financijskog izvještaja.

Fina zagreb poslovnice
U Fini odbacivanje prijedloga za predstečajnu nagodbu Indexa pravdaju državnim odvjetništvom (SCREENSHOT: GoogleMaps)

U zaključku Nagodbenog vijeća, koje je svoju odluku, čini se, donijelo još jučer, dužnik se poziva da dokumentaciju "do 28. veljače 2014. godine dostavi Nagodbenom vijeću", što je rok koji još uvijek teče, do ponoći. Međutim, nitko nije pričekao ni da on dođe kraju - vijeće je istog dana odbacilo prijedlog za predstečajnu nagodbu pravdajući se prijedlogom državnog odvjetništva.

Kako doznajemo, na Indexu su prilično zapanjeni ovakvim razvojem događaja budući da se taj portal intenzivno bavio predstečajnim nagodbama u Hrvatskoj, nazivajući ih "pljačkom stoljeća" pa je iz desetaka slučajeva nagodbi koje su proučili, jasno da postoje i one predstečajne nagodbe koje su pokretane nakon pokretanja samog stečajnog postupka. To znači da su već pokrenuti stečajevi prekidani i prebacivani u predstečajnu nagodbu.

Index je, dakle, dijametralno suprotna priča: stečaj nije niti pokrenut, dakle, postoji samo prijedlog ŽDO da se on pokrene. Osim toga, Index navodno nije ni dobio nikakvo rješenje o pokretanju stečaja.

Čudesa predstečajnih nagodbi

Zanimljivo je kako na početku spomenuti medijski izdavač, Europapress holding, uspješno pliva kroz predstečajnu nagodbu unatoč mnogostruko većim dugovima. Država je tom prilično malignom izvoru (dez)informacija na hrvatskom medijskom tržištu oprostila značajan komad duga. S druge strane, dug Indexa, kako tvrdi osnivač Matija Babić, iznosi oko 850 tisuća kuna uvećan za kamate. Bizarnih momenata sa predstečajnom nagodbom EPH ima napretek, no izdvojimo samo dva detalja.

EPH
Bizarnih momenata sa predstečajnom nagodbom EPH ima napretek (FOTO: Arhiva)

Prvo, tvrtka se nije morala odreći svojih luksuznih automobila, jer im je država to priznala kao sredstvo za rad. Istovremeno, Europa Digital, tvrtka kćer EPH, koja unatoč milijunskim dugovima nije u predstečajnoj nagodbi, uortačila se sa izdavačem portala Net.hr, Adriatic Mediom d.o.o.. Na taj je način faktički, bez uložene lipe vlastitog novca, preuzela taj neovisni portal, jedan od rijetkih koji je uz Index na internetskoj medijskoj sceni propitivao poslove donedavnog većinskog vlasnika EPH, Ninoslava Pavića

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot index.hr