NAKON HNS-OVE ZABRANE: „Povucite odluku o zabrani rada novinarima Indexa i počistite pred svojim pragom“

Lupiga.Com

25. rujna 2015.

NAKON HNS-OVE ZABRANE: „Povucite odluku o zabrani rada novinarima Indexa i počistite pred svojim pragom“

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti.

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva Hrvatski nogometni savez (HNS) da hitno povuče svoju odluku da novinarima i fotoreporterima Index.hr-a onemogući obavljanje novinarskog posla, a čitateljima toga portala uskrati dotok informacija o radu Saveza i nogometne reprezentacije.

HND upozorava HNS da svojim neprimjerenom i ishitrenom odlukom zadire u Ustavom zajamčene slobode izražavanja, uskraćuje novinarima pravo na rad, a Index.hr svjesno stavlja u neravnopravan položaj prema drugim medijima.

'Pozivamo i svakog člana hrvatske nogometne obitelji, igrače, klubove i sve djelatnike da ne surađuju s portalom koji za cilj ima zatrovati sve odnose u i oko hrvatskog nogometa, stoji u otvorenom pismu HNS-a upućenom, kako stoji u naslovu, novinarima 'Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonku Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu i društvu...'

Stavljanjem u naslov imena novinara kojima zabranjuje obavljanje njihova posla, HNS stvara atmosferu hajke. Pri tome, HNS je uz 'potjernicu' objavio dvije fotografije jedine žene među stigmatiziranim kolegama - koje je bez pitanja i bez prava preuzeo s njezina facebook profila - čime je pokazao čije ga pisanje najviše žulja. Ako se uzme u obzir da je kolegica Redžić beskompromisna u otkrivanju malverzacija u hrvatskom sportu, pa tako i u nogometu, onda je možda i jasnije zašto Savez baš od nje radi metu.

Savez u svom pismu, objavljenom u četvrtak na njegovim mrežnim stranicama, kaže da ovim putem obavještava Hrvatsko novinarsko društvo, predstavnike medija i hrvatsku javnost kako do daljnjega neće surađivati s portalom Index.hr.

Saša Leković
Predsjednik HND-a Saša Leković (FOTO: Lupiga.Com)

HND izražava čuđenje ovim potpuno neuobičajenim potezom Saveza koji do jučer nikada nije upoznao krovnu novinarsku udrugu s postojanjem bilo kakva problema. 

HND podsjeća Savez i na to da do sada nikada nije reagirao na teške uvrede koje je novinarima u javnosti i pred tv kamerama bezbroj puta uputila jedna od njegovih najmoćnijih osoba, a da je to skandalozno ponašanje vrlo često relativizirano temperamentom te iste osobe. Zato pozivamo HNS da prvo počisti pred svojim pragom, a da svim novinarima i medijima omogući jednak tretman kako bi mu u tome pomogli.

Za neetične objave u medijima, koje krše Kodeks časti hrvatskih novinara, svatko se može obratiti Novinarskom vijeću časti HND-a, jedinom novinarskom samoregulatornom tijelu u zemlji, koje sve opomene novinarima redovito objavljuje na svojim mrežnim stranicama (www.hnd.hr), što je u društvu u kojoj svatko kapilarno štiti svakoga, raritet vrijedan pažnje i pohvale. Savez je stoga to mogao i trebao učiniti odmah, kada je i ako je uočio da se Kodeks krši. 

Ali, čini se iz svega da ružan rječnik koji se upotrebljava ipak nije glavni problem, na njega su u Savezu navikli i potiču ga, problem je činjenica da se jedan čitan portal okrenuo protiv Saveza i pozvao čitatelje na bojkot, i to ne protiv igrača, već 'protiv privatizirane reprezentacije'. Indexov poziv na bojkot legitiman je čin, reakcija Saveza, koji vode financijski moćni i utjecajni ljudi, to nikako nije. Ona je za svaku osudu.

HND će o ovom krajnje neprimjerenom postupku HNS-a izvijestiti svoju europsku krovnu organizaciju, a ona njegovu.

Saša Leković, predsjednik HND-a"

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HNS