ČAROLIJA U AQUARIUSU: Dolazak najradišnijih puhača na svijetu - Fanfare Ciocarlia

Olja Smibović

18. travnja 2012.

ČAROLIJA U AQUARIUSU: Dolazak najradišnijih puhača na svijetu - Fanfare Ciocarlia

Nazivaju ih najbržim puhačkim sastavom na svijetu i danas iza sebe imaju više od 1.200 koncerata. Za sebe vole reći da su najradišniji puhači na svijetu, a poznati su po svojih energičnim nastupima, kojima su oduševili i publiku i kritiku. Oni su romski puhački sastav Fanfare Ciocarlia, koji je svoju karijeru započeo svirajući na vjenčanjima, a u petak ih zagrebačka publika ima priliku vidjeti u Aquariusu. Oni koji su već imali prilike osjetiti ovu čaroliju, dobro znaju da se radi o poslastici koju se ne bi trebalo propustiti

Romski puhački sastav Fanfare Ciocarlia nakon dvije godine ponovno dolazi u Zagreb. Sastav od 12 članova iz malog rumunjskog sela Zece Prajini okupio se prije 16 godina, a karijeru su započeli na lokalnim svadbama. Nazivaju ih najbržim puhačkim sastavom na svijetu i danas iza sebe imaju više od 1.200 koncerata. Za sebe vole reći da su najradišniji puhači na svijetu, a poznati su po svojim energičnim nastupima, kojima su oduševili i publiku i kritiku. Sviraju prema tradicionalnoj otomanskoj tradiciji, a poznate su i njihove obrade zapadnih standarda poput teme Jamesa Bonda i jazz klasika “Caravan”.


Najbrži puhački sastav na svijetu (FOTO: Aquarius)

Iza sebe imaju i nekoliko filmskih uradaka. Dokumentarac “Iag Bari” govori o životu članova sastava u rumunjskom selu i njihovom proboju na svjetsko tržište, a sa svojom izvedbom „Born to be Wild“ sudjelovali su i na soundtracku filma “Borat” Sache Barona Cohena. Osim samostalnih koncerata Fanfare Ciocarlia autori su i dva glazbeno-scenska djela u koja su uključili brojne glazbene goste i napravili svjetske turneje: “Gypsy Queens & Kings” i “Balkan Brass Battle”. Fanfare Ciocarlia je jedan od niza izvođača koji će nastupiti u sklopu projekta “Multiculturalism in Music” koji će se odvijati tijekom 2012. godine kroz koncertni i izložbeni program.


Ekipa poznata po energičnim nastupima (FOTO: Aquarius)

“Multiculturalism in Music” (MiM) je pilot projekt koji je realiziran u suradnji triju najvećih glazbenih festivala u regiji; INmusic festivala, Exit festivala u Novom Sadu i Taksirat festivala u Skopju. MiM nastoji kroz glazbu ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture. Fanfare Ciocarlia nastupit će u petak, 20. travnja u klubu Aquarius. Ulaznice u pretprodaji (Aquarius music shopovi u Varšavskoj 13, Vlaškoj 44 i Maksimirskoj 16 i Dirty Old Shopu u Tratinskoj 22) stoje 65, a na dan koncerta (na blagajni kluba) 85 kuna.

Lupiga.Com