POWERED BY LUPIGA: Otvorite uši, zatvorite oči i uživajte u onome što vam nude život i Brass festival

Ivor Car

28. travnja 2011.

POWERED BY LUPIGA: Otvorite uši, zatvorite oči i uživajte u onome što vam nude život i Brass festival

Već tradicionalno Lupiga svake godine podržava velikogorički Brass festival. Tako ćemo i ove godine pozvati sve vas, naše vjerne čitatelje, koji marite za našu preporuku, da sljedeći tjedan pohrlite u Veliku Goricu, gdje ćete se zasigurno oduševiti umijećem puhača. Spoznat ćete što sve može učiniti jedan sasvim običan rog u rukama virtuoza, poput Ilira Kodhime. Otvorite uši, zatvorite oči i uživajte u onome što vam nude život i Brass festival. Lupiga ovu blagodat zasigurno neće propustiti

Posebno smo ponosni što možemo primijetiti da ove godine velikogorički festival slavi mali jubilej, svoju petogodišnjicu, i to kao jedini festival u ovom dijelu Europe, koji je posvećen puhačkim glazbalima. Svih ovih godina najveća kvaliteta ovog festivala je činjenica s koliko entuzijazma su ga gradili njegovi organizatori. A organizator je Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, pod umjetničkim ravnanjem Tomislava Špoljara, jednog od osnivača ansambla Erato i poznatog trubača, zaslužnog za utemeljenje čak četiri klase trube u Hrvatskoj.

I ove godine Špoljar i ekipa su isplanirali nekoliko ugodnih večeri uz glazbu. Tijekom pet dana (4. -  8. svibanj), koliko će potrajati Brass festival, posjetitelji će moći uživati u izvedbama Miroslava Petkova i Sokola Sarachia, na trubama, potom Ilira Kodhime na rogu, Krunoslava Babića na tubi te izvrsnom HGM Jazz orkestru. Samo otvorenje, koje je najavljeno za 4. svibanj u 20 sati u Dvorani Gorica smještenoj u središtu turopoljske prijestolnice nadomak Zagreba, uveličat će Big Band Hrvatske radio televizije i Allen Vizzutti na trubi. I sve to pod medijskim pokroviteljstvom naše i vaše Lupige.

“Uhu naviklom na bubanj, bas, gitaru i glas, ponekad se zvukovi trube, roga i sličnih puhalica doimaju kao promašen ton ili puko vježbanje, ali raznolikost zvukova koje daje uigrani orkestar ili pogled na raspojasanog dirigenta ponudit će vam predstavu kakvu Bono Vox, Lady Gaga ili čak Jacques Houdek ne mogu režirati ni uz pomoć najboljih PR menadžera” dojmovi su koje je Lupiga na svojim stranicama objavila izvještavajući s prošlogodišnjeg Brass festivala i dojmovi koji će vas možda navući da se i sami sljedeći tjedan uputite u Veliku Goricu i spoznate da ova manifestacija u sebi uistinu nema ni d od dosadnog. To će najbolje potkrijepiti činjenica da su na većini programa dvorane prošle godine bile popunjene do zadnjeg sjedala.


Umjetnički ravnatelj Tomislav Špoljar

Iako se ni ove godine festival nije uspio proširiti na velikogoričke ulice, ostaje nam nada da će se to dogoditi već sljedeće godine. Međutim, među svim festivalskim lokacijama svakako valja izdvojiti Crkvu navještenja blažene djevice Marije, koja glazbenim izvedbama daje jednu dodatnu dimenziju. U nastavku se upoznajte s cjelokupnim programom festivala.

Srijeda, 4. svibnja 2011., 20 sati - OTVARANJE FESTIVALA
dvorana Gorica, Zagrebačka 37
Allen Vizzutti, truba
Big Band Hrvatske Radio Televizije
Dirigent: Saša Nestorović

Četvrtak, 5. svibnja 2011., 19,30 sati
Dom kulture Galženica, Trg Stjepana Radića 5
Simply Brass Kvintet
gosti: Allen Vizzutti, truba
Laura Vizzutti, klavir

Petak, 6. svibnja 2011., 19,15 sati
Crkva Navještenja BDM, Šetalište F.Lučića, 25
Miroslav Petkov, truba
Sokol Saraçi, truba
Ilir Kodhima, rog
Edmund Andler-Borić , orgulje

Subota, 7. svibnja 2011., 19,30 sati
Dom kulture Galženica, Trg Stjepana Radića 5
Krunoslav Babić, tuba
Ivan Batoš, klavir

Nedjelja, 8. svibnja 2011., 20 sati - ZATVARANJE FESTIVALA
dvorana Gorica, Zagrebačka 37
Allen Vizzutti, truba
Jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži
Dirigent: Sigi Feigl

Lupiga.Com