DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA: Policija u odbrani tradicije i naslikanog ratnog zločinca

Bojan Tončić

10. studenog 2021.

DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA: Policija u odbrani tradicije i naslikanog ratnog zločinca

Dan borbe protiv fašizma u Beogradu: aktivistkinja i bivša poslanica u Skupštini Srbije Aida Ćorović i slikarka Jelena Jaćimović, autorka izložbe "ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici", postavljene jula ove godine u Memorijalnom centru Potočari, juče (9. novembar) su u centru Beograda jajima pogodile mural sa naslikanim ratnim zločincem Ratkom Mladićem. Na skupu koji je policija zabranila i dodatno osigurala svojim jedinicama raspoređenim u okolnim ulicama i “mestu zločina”, na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića (preko puta poznatog restorana “Lovac” koji je, milošću uglednog saradnika Lupige Igora Mandića, dospeo i u literaturu).

Zakazano čišćenje zida uklanjanjem murala sa Mladićevim likom organizator Inicijativa mladih za ljudska prava otkazao je nakon žestokog upozorenja srbijanskog ministra policije, ali je, ipak, grupa antifašista, pripadnika i aktivista civilnog sektora i opozicionih stranaka obeležila Dan borbe protiv fašizma. U zakazano vreme ništa nije ukazivalo na mogući sukob, prisustvo policije bilo je očekivano, ali je znakovito bilo odsustvo organizovanih skupina ekstremnih desničarskih, prorežimskih udruga. Očito da su dobili nalog iz vrha vlasti da se ne pojavljuju.

Državni nasilnici

Petorica policajaca u civilu koji se po stajlingu nisu razlikovali od ekstremista brutalno su nasrnuli na Aidu Ćorović i vukli je, dok se ona otimala i vikala da se legitimišu. Potom se držala za banderu, a novinari i aktivisti su joj priskočili u pomoć. Aida Ćorović i Jelena Jaćimović uhapšene su i privedene u policijsku stanicu Vračar. Izveštaču Lupige jedan od nasilnika rekao je da su policajci i pokazao iskaznicu.

Mural Ratko Mladić
Policajci ili ljubitelji Ratka Mladića? Ko će da zna. (FOTO: HINA/Fonet/ml)

"Videle smo da se ništa ne dešava i shvatile da moramo da nešto učinimo. Vlast je definitivno pokazala da je fašistička, čuvali su mural bolje nego što bi Sopoćane (pravoslavni manastir iz 13. veka kod Novog Pazara, prim. aut.). Bili su neshvatljivo brutalni, mogli su rečima da nas udalje, privedu, bilo šta. Jedini način da se odbranim bio je držanje za banderu. Država je čuvala mural i to ne bilo kakav, nego mural sa likom osuđenog ratnog zločinca. Vukli su me, a najpre sam mislila da su desničari koji će me odvesti u neki haustor i prebiti", rekla je nakon puštanja iz policije Aida Ćorović.

Posle njihovog hapšenja, snimak je obišao društvene mreže, a oko 300 ljudi okupilo se u znak protesta na platou ispred Doma sindikata u centru grada. Trotoarima su mirno krenuli i došli u Njegoševu, a ispred murala ih je sačekao dvostruki kordon policije sa štitovima. Ubrzo je iza okupljenih postavljen još jedan, tako da su učesnici protesta ostali između policije. Izveštač Lupige čuo je sa policijske motorole da kordon iza demonstranata treba da ih zaštiti od desničara koji su primećeni u samom centru grada.

Između kordona okupljeni su bili vedro raspoloženi, fotografisali su se i razgovarali. Uvežbani antifašistički hor otpevao je “Bilećanku” i “Oj Mosore, Mosore”.

“Ustaše, četnici, zajedno ste bežali!”

Kada je jedan od organizatora pozvao okupljene da se raziđu, grupa agresivnih desničara došla je s leđa do policije; reč je, najverovatnije, bilo o samostalnim ekstremistima, iako je jedan od kolega, kako je rekao ostalim izveštačima, prepoznao pripadnike antimigrantsko-antivakserske nacionalističke skupine Narodna patrola. Ekstremisti su skandirali “Ratko Mladić” i “Srebrenica nije genocid”, te zapevali “Sprem'te se, sprem'te, četnici!”. Uzvraćeno im je skandiranjem “Ustaše, četnici, zajedno ste bežali!”, razmenjene su salve uvreda i pretnji, s obe strane poletele su letve i sve što je moglo da se baci. Policija je okružila malobrojne poštovaoce počinitelja genocida, ali se situacija ubrzo smirila i nije bilo potrebe za ozbiljnijom intervencijom. Okupljeni su se ubrzo razišli.

Protest Beograd
Jedna od poruka sa protesta (FOTO: HINA/Velimir Ilić)

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova video se rukopis ministra Aleksandra Vulina; policija je saopštila da je privedeno šestoro ljudi, “zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni zabranjenog okupljanja”. U saopštenju je bilo i očekivanog vulinovskog samohvalisanja - da su policajci, poštujući zakone, “sačuvali red i mir u prestonici, ne dozvolivši da dođe do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine”.

Ministar policije nije saopštio da je izvršen zadatak, čuvanjem murala, novog ovdašnjeg spomenika kulture, primitivnog crteža koji se smešta u kolektivnu memoriju i tradiciju poštovanja zlikovaca.

“Velika sramota: MUP zabranio uklanjanje murala Ratku Mladiću 9.11.2021. sa objašnjenjem da može doći do fizičkog sukoba između grupe koja se protivi skupu i grupe koja hoće da ukloni mural. Da je Srbija normalna zemlja, predsednik države bi prvi izašao i sklanjao sramni mural”, napisala je osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić na Tviteru.

U normalnoj zemlji ne bi mogao da bude predsednik onaj ko je izgovorio “Pa, vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana, pa da vidimo sme li, međunarodna zajednica ili bilo ko drugi, da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom”. Onaj ko je preko table sa nazivom Bulevar Zorana Đinđića lepio kartone sa “nazivom” “Bulevar Ratka Mladića”.

"Beograd je ipak pokazao da se ne miri sa fašizmom", kazala je Aida Ćorović.

Aida Čorović
Aida Čorović (FOTO: HINA/Velimir Ilić)

Milan Mladenović pevao je "Ovaj grad je nekad bacao svetla daleko".

A Vlada Divljan: “Njegoševom ulicom devojke idu/I sve gledaju u sliku mog lika”.

Od jula ove godine zlikovčev je lik na zidu usred Beograda. Nekom je zasmetao, čak i Komunalnoj inspekciji, ali su zaštićeni manijaci pretili stanarima da će snositi posledice ako ga uklone.

Kako danas neki preostali normalni svet može iz Beograda da ode u Potočare i pogleda u oči porodicama žrtava.

Teško. Ili nikako.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Uroš Novaković/Danas.rs