VIJESTI IZ NESVIJESTI: Desetogodišnjaci se u školi vesele i plešu uz pjesmu „Ne volim te Alija, zato što si balija“

Lupiga.Com

22. lipnja 2022.

VIJESTI IZ NESVIJESTI: Desetogodišnjaci se u školi vesele i plešu uz pjesmu „Ne volim te Alija, zato što si balija“

Na završnoj priredbi Osnovne škole Vasa Stajić u Novom Sadu učenicima četvrtih razreda koji su slavili završetak školske godine puštena je pjesma „Ne volim te Alija, zato što si balija“, a desetogodišnjaci se vesele i plešu uz stihove koji raspiruju mržnju prema Bošnjacima. Kako piše portal Nova.rs, video snimka stavljena je u roditeljsku Viber grupu, a očito je netko od roditelja učenika četvrtog razreda Osnovne škole Vasa Stajić bio zgrožen viđenim pa je snimku proslijedio medijima. 

A na snimci koju je objavio portal Nova.rs te zamaglio sliku kako se ne bi vidjela lica djece, jasno se raspoznaju stihovi pjesme, a vidi se i kako djeca plešu „u vlakiću“ koji uz monstruozne riječi pjesme predvodi njihova učiteljica. Dok je većina djece u „vlakiću“, jedan četvrtaš, vidi se na originalnoj nezamagljenoj snimci u čijem smo posjedu, hoda sredinom dvorane s visoko uzdignuta tri prsta, odlazeći do svog školskog kolege koji potom pjeva refren pjesme. 

Inače, pjesmu izvodi notorni Baja Mali Knindža poznat kao ratni izvođač cijelog niza šovinističkih i mrzilačkih pjesama. U ovoj se slave topovi bestrzajci i nabrajaju se neka od mjesta u Bosni i Hercegovini gdje su u ratu počinjeni brojni ratni zločini nad civilnim stanovništvom, poput Kozarca, Prijedora, Višegrada, Bijeljine, Zvornika ili Goražda. 

„Sretna okolnost je što, sudeći po snimku, većina četvrtaka nije znala reči pomenute pesme niti su, očigledno, bili svesni o čemu ona govori. Direktorica škole Zorica Đurić, koja je za ceo događaj saznala od našeg portala, rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao deci“, piše Nova.rs.

Ravnateljica Đurić objasnila je kako je bilo dogovoreno da svaki od četiri razreda koja su sudjelovala u završnoj priredbi pusti po tri pjesme, koje su izabrali i pustili sami učenici.

„Ova pesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti reči“, kaže Đurić u razgovoru za Nova.rs, napominjući da nitko iz školskog kolektiva ne podržava govor mržnje prema bilo kome. Također, tvrdi da nitko od učitelja uopće nikad nije ni čuo za Baju Malog Knindžu

"Nažalost, mi ne možemo uticati na to šta deca slušaju kod kuće i šta im roditelji puštaju. Zaista je u pitanju samo nemili događaj, ali apsolutno mogu da garantujem za ceo kolektiv škole da ne bi ništa slično uradili", zaključila je ravnateljica Đurić.

Snimku možete pogledati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot