DAN POSLIJE: Što je Charlie Hebdo i zašto je postao meta terorista?

Lupiga.Com

8. siječnja 2015.

DAN POSLIJE: Što je Charlie Hebdo i zašto je postao meta terorista?

Na internetskoj stranice francuskog magazina Charlie Hebdo i danas se nalazi tek crna pozadina s natpisom „Je suis Charlie“ (ja sam Charlie), a iz cijelog svijeta još uvijek pristižu reakcije na, prezira vrijedan, brutalni pohod religijskih fanatika koji su jučer iza sebe u redakciji satiričkih novina ostavili 12 leševa. Od samih svojih početaka Charlie Hebdo je trn u oku brojnim čistuncima i raznim religijskim skupinama – od katolika preko židova pa sve do muslimana. Oštri satiričari društvenih anomalija nisu štedjeli nikoga i svojim su britkim perima ismijavali sve redom. Nakon što su svojevremeno francuske vlasti zabranile magazin, "Charlie" se vratio još jači, a nadamo se da će tako biti i nakon ove tragedije.

Lupigina redakcija nada se da će Charlie Hebdo nakon ovog tragičnog događaja izaći još jači i još beskompromisnije preispitivati „nedodirljive autoritete“. Na ovom mjestu prigodno ćemo citirati velikog Miljenka Smoju, koji je jednom prilikom napisao: „I triba znat da je humoru sve podložno, ništa nije izuzetak, ni nacije, ni bandire, ni himne, stranke i ideologije, vire, ni sam dragi Bog. Kad ne bi bilo tako, ne bi se moglo pisat. Zamislite, ne moš taknit viru jer vriđaš vjerske osjećaje, ne moš taknit himnu, bandiru, naciju - vriđaš vjerske osjećaje, ne moš taknit himnu, bandiru, naciju - vriđaš patriotske osjećaje, ne moš taknit niti jedan ceh, jer vriđaš mesare, glumce, suce... Ja se držin toga da nema nedodirljivosti“

Bloomberg Business pokušao je u nešto više od minute i pol objasniti što je to Charlie Hebdo i zbog čega je postao meta terorista.  

 

 

 

Lupiga.Com