DOBRI STARI HNL: Kuda vodi trag novca?

Ante Radić

7. veljače 2014.

DOBRI STARI HNL: Kuda vodi trag novca?

Itekako su brojna pitanja čiji odgovori iziskuju uvid u zakulisne dogovore i poslovne operacije domaćih nogometnih klubova. Poslove koji se se odvijaju daleko od legalnih institucija Saveza i Udruge prvoligaša. Uoči nastavka Hrvatske nogometne lige, pažnja javnosti, kad je već budući prvak dobro poznat, usmjerit će se na popratne fenomene i pojave u HNL-u kojih nikada nije nedostajalo. Već sada se, primjerice, nazire vrlo upitna regularnost ovog natjecanja, odnosno, ekonomskim rječnikom rečeno, osiguranje legalnosti tržišne utakmice. Ponekad nelogični, ali jednostavno objašnjivi fenomeni u HNL-u, upozoravaju da je potrebno pratiti trag novca, dok lopta ostavlja tragove na travnjacima Kantride, Maksimira i Gradskog vrta. I jedni i drugi tragovi brzo nestaju.

Predstojećeg vikenda na pozornicu se nakon kraćeg zimskog sna vraća Hrvatska nogometna liga, dobri stari HNL, reklo bi se sa neizbježnom dozom cinizma. Budući je prvak kao i obično u zadnjih devet sezona već poznat, pažnja javnosti usmjerit će se na popratne fenomene i pojave u HNL-u kojih nikada nije nedostajalo. Već sada se, primjerice, nazire vrlo upitna regularnost ovog natjecanja, odnosno, ekonomskim rječnikom rečeno, osiguranje legalnosti tržišne utakmice.
 
O sraslosti dvaju prvoligaša Dinama i Lokomotive manje-više zna se sve, no u posljednjih godinu dana pojavila se nova prijetnja regularnosti natjecanja u vidu vrlo kreativne sportske politike Rijeke i njezina predsjednika Damira Miškovića. Na poslovne i sportske interese Dinama i Rijeke navezan je Osijek, a ima nekih indicija da je na istoj 'lajni' i Zadar, što daje nezakoniti oligopol u hrvatskom nogometu. Ostali prvoligaši, predvođeni Hajdukom, imaju pravo sumnjati da im taj oligopol ili, kome je draže, puzajući monopol predstavljen u osobi Zdravka Mamića, radi o glavi mimo travnjaka i regularnih struktura lige. No, krenimo redom.

Zdravko Mamić
Kad se Mamić pojavio na Kajzerici Lokomotiva je tavorila u Četvrtoj ligi (FOTO: Lupiga.Com)

Dok se izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić nije pojavio u klubu sa Kajzerice, Lokomotiva je tavorila u Četvrtoj ligi. Financirala se skromnim sredstvima iz gradskog proračuna i članarinom roditelja djece koja treniraju u klubu. Mamić u Lokomotivi nikada nije preuzeo nijednu funkciju, sve se odvijalo kroz 'sportsku suradnju' klubova.  U roku tri sezone Lokomotiva se plasirala u Prvu ligu, u tom razdoblju pomoć Dinama iscrpljivala se u posudbama igrača, neformalnim utjecajem Zdravka Mamića na sudačku organizaciju i u logistici – trećeligaške i drugoligaške utakmice Lokomotiva je igrala na pomoćnom terenu stadiona Dinama, na popularnom Hitrecu.

Ulaskom u Prvu ligu, potrebe Lokomotive su narasle. Procjenjuje se da je za Drugu ligu potrebno najmanje dva milijuna kuna, dok za HNL treba pet do sedam puta više, ovisno o ambicijama. A ambicije Lokomotive bile su daleko veće od borbe za ostanak. Već nakon dvije prvoligaške sezone, Lokomotiva je izborila Kup UEFA.

Mamić je budžet Lokomotive punio i puni kroz transfere igrača koji prelaze iz Lokomotive u Dinamo. Dovoljna su dva takva transfera da se godišnje potrebe Lokosa zadovolje. Ne postoji procedura Porezne uprave ili sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanje i sporta koja bi mogla utvrditi da li je Mamić vlastitog igrača kupio iz Lokomotive za potrebe Dinama po tržišnoj cijeni, ili je transfer napuhan ili podcijenjen, već prema potrebi izvršnog predsjednika Dinama.

Čak šest igrača Lokomotive i Dinama (Ivan Tomečak, Ivan Krstanović, Mate Maleš, Ivan Boras, Andrej Kramarić i Nikola Pokrivač) od prošlog ljeta do danas prešlo je u Rijeku. Otkada je vlasnik Rijeke talijanski industrijalac Gabriele Volpi, čije interese u klubu zastupa predsjednik Rijeke Damir Mišković, Rijeka razvija intenzivnu suradnju s Dinamom i Zdravkom Mamićem.

Sudac
Imaju li siromašni klubovi poput Zadra i Osijeka bilo kakav drugi izlaz umjesto da se pridruže 'kolu'? (FOTO: Lupiga.Com)

Mišković, bez ikakvog iskustva u vođenju nogometnih klubova prije sadašnje funkcije, prošlog ljeta iznenadno otkriva još jedan poslovni i sportski interes. Riječ je o igračima Osijeka. I odatle Rijeka u kratkom roku povlači čak petoricu igrača u svoje redove – riječ je o Ivanu Vargiću, Marku Leškoviću, Zoranu Kvržiću, Vedranu Jugoviću i Domagoju Pušiću.  
      
Budući da je prije Rijeke igrače iz Osijeka obilnije kupovao jedino Zdravko Mamić, i to juniore, javlja se sumnja kako je Mišković na takvu trgovinu u gradu na Dravi nagovoren upravo od gazde Dinama. Pomoću novca koji je Rijeka na ime odštete platila Osijeku, taj klub osigurao je goli ostanak, barem privremeno.

Od Osijeka koji bi ispao u Drugu ligu, Rijeka i, posredno Dinamo, nemaju koristi. Stoga je u obratnom pravcu trgovine Kantrida-Gradski vrt zimus proslijeđen vrsni napadač Danijel Cesarec. Cesarec će na proljeće igrati u Osijeku, ali njegove troškove ne snosi osječki prvoligaš. Da je tome tako svjedoči podatak da Cesarec, prema dogovoru klubova, neće igrati u međusobnim srazovima Rijeke i Osijeka. Osijek je jesenas bez naročitog obrazloženja pristao da se njihove četvrtfinalne utakmice Kupa s Rijekom odgode za proljeće.

Kupivši cijelu jednu momčad u vrlo kratkom razdoblju, Rijeka je došla u situaciju da, prema pisanju portala Sportcom, ima 22 igrača na posudbi!? Više ih, u hrvatskim uvjetima, ima samo Zdravko Mamić ili Dinamo. Posudba znači da klub plaća igrače, ili najveći dio njih, a ovi igraju za neke druge klubove, što si mogu priuštiti samo rijetki i bogati. U slučaju Rijeke, u gornju brojku posuđenih igrača nije uračunat Cesarec, ali jesu prvotimci Zadra Mato Neretljak i Josip Tadić. Neretljak i Tadić također su u obavezi ne nastupati protiv Rijeke.

Nogomet
Zna li netko za primjer da su nekog igrača kupila dva kluba? (FOTO: Lupiga.Com)

Kreativna sportska politika Miškovićeve Rijeke proteže se i izvan Hrvatske. Ove zime na Kantridu je stigao Brazilac Moises Lima Magalhaes. Prema pisanju Sportcoma, Moisesovo dovođenje u Rijeku vrijedno 500 tisuća eura platili su riječki i talijanski prvoligaš Verona po sistemu pola-pola. Zna li netko za sličan primjer da su nekog igrača kupila dva kluba? Iako je Volpi vlasnik jednog drugog talijanskog kluba, Spezije, za Moisesa se isprsila Verona, što je vrlo zanimljivo. Uzgred, dio igrača Rijeka usmjerava u Speziju, dio kroz posudbe a dio kroz transfere što uključuje međusobne tokove novce klubova koji imaju istog gazdu.

Elem, zašto Verona financira najskupljeg igrača Rijeke? Zašto Rijeka dovodi igrače poput Borasa i Pušića koji im ne trebaju ili su lošiji od vlastitih koje je dala na posudbu? Zašto Zdravko Mamić igračima i strateškim savjetima servisira Rijeku? Da li siromašni klubovi poput Zadra i Osijeka imaju bilo kakav drugi izlaz umjesto da se pridruže 'kolu'?

Sve su to pitanja čiji odgovori iziskuju uvid u zakulisne dogovore i poslovne operacije koje se odvijaju daleko od legalnih institucija Saveza i Udruge prvoligaša. Odgovore na ta pitanja neće ponuditi ni svježe donesene izmjene zakona o udrugama koje nalažu striktniju kontrolu poslovanja i financiranja udruga. Iz novih i poboljšanih financijskih izvješća udruga poput Dinama i Lokomotive, a Rijeka čak više nije ni udruga nego dioničko društvo, neće biti moguće utvrditi oligopolne financijske i poslovne operacije. Potrebno je, dakle, pratiti trag novca, dok lopta ostavlja tragove na travnjacima Kantride, Maksimira i Gradskog vrta. I jedni i drugi tragovi brzo nestaju.  

Lupiga.Com