Doprinos

miro@lupiga.com

25. rujna 2002.

Doprinos

Tko se danas sjeća sveučilišne bolnice? Ponekad je vidimo kad idemo na more ili u šoping u mega centre. Tko je od vas bio na sjevernoj tribini Dinamovog stadiona, i vidio kako se grade stadioni ili tko je od vas čekao da se otvori "grandiozni" Maslenički most, ponekad zatvoren zbog bure. Novica potaknuta novicom da će vlada graditi "novi-stari" most i o još ponekim zgradama u Zagrebu i Hrvatskoj....

Ministar prometa i veza, gosp. Roland Žuvanić, danas je objavio kako će do kraja 2004. biti sagrađen 'stari Maslenički most', čija se vrijednost kreće oko 45 milijuna kuna. Naravno da je država koja gradi, država prosperiteta i tu nemam ni riječi, ali mi neke stvari ipak nisu jasne, pa sam ih poželio podijeliti s vama.
Sve počinje kada sam bio mali i kada sam prvi put čuo riječ "doprinos". Kako mi je otac objasnio, to su izdavanja iz plaće da bi se gradilo. Gradila se tako i sveučilišna bolnica, čijih nevjerovatnih 145.000 četvornih metara po mojim saznanjima danas služe kao skladišni prostor, ili ponekad u njemu snimaju spotove. Najsmješnije je što to gradi "Industrogradnja", a na njihovim web stranama piše citiram : "Sveucilišna bolnica Zagreb drugi je kapitalni objekt cija je gradnja u tijeku. Veličina bolnice iznosi 145.000 cetvornih metara, a završetkom gradnje raspolagat ce sa 1.100 kreveta. Lista graditeljskih uspjeha INDUSTROGRADNJE d.d. u dijelu zdravstvenih objekata, time nije iscrpljena."
Kao kad sam ja sagradio kuću na drvetu kod bake u Bosni, ja je proglasio kapitalnim građevinskim objektom, a prva jača kiša i sjekira mog djede je pokazala pravu snagu mog objekta. Idemo dalje, dakle. Stadion "Dinamo", ponos grada, pod ravnateljskom palicom gosp. Zlatka Canjuge, trebao je biti pretvoren u monumentalni spomenik sa 16,000 sjedećih mjesta. Danas, godinama poslje, sjeverna tribina izgleda kao napušteno gradilište (što i jest), a sam boravak izaziva nelagodu i neugodu. Mene je čak malo i bilo strah da se ne uruši kad su mlađahni BBB-ovci počeli skakati. Tu je i ona zgrada kad izlazite s Jaruna prema Remizi, ona u kojoj su "Majke" snimile spot. Godinama zjapi prazna i napuštena, pružajući dolaznicima u Zagreb pogled na idealno narkomansko skupljalište. U centru pak imamo neboder, kao ukleta kuća iz romana Stephena Kinga, koja onome tko uđe u njezinu obnovu, automatski zagorča život, a s balkona HNK pruža se divan pogled na zgradu Ferimporta.
Možda bi neki od sljedećih "Urbanih festivala" trebao predstaviti Zagreb kao grad napuštenih i polugotovih zgrada, ostavljajući njegovim sudionicima da putuju po Zagrebu i sami otkrivaju takve zgrade, a sve završavajući na mojoj rodnoj Trešnjevci koja će se uskoro pretvoriti u skup zgrada loše arhitekture. No, mi uvijek znamo bolje, pa ako ovaj stadion ne valja, ići ćemo svi u Veslačku, na novi Zagrebov stadion, jer Dinamo i Zagreb neusporedivo su jače momčadi od Intera i Milana, a neboder se uvijek može iskoristiti za snimanje filmova. Ako se slučajno razbolite, sjetite se riječi moga oca o doprinosu, pa lijepo doprinesite bolnici tako da otvorite privatni obrt, a tamo unajmite skladište. Pa si platite privatnog doktora.