Draganja neće postati Abdulah?

Ivor Car

22. studenog 2005.

Draganja neće postati Abdulah?

Čini se da će Duje Draganja, plivač čije se ime povlači po tiskovinama zbog navodne želje da zapliva za Katar, ipak ostati u Hrvatskoj. Takva je konstrukcija današnjeg 'Večernjaka', koji se osim kod izvora 'bliskih Dujinoj obitelji', raspitivao i kod Zlatka Čordaša, stolnoteniskog instruktora na privremenom radu u Kataru. On ne bi volio da Duje postane Abdulah, budući je u toj zemlji običaj, pri uzimanju državljanstva, promijeniti i ime

Odlazi u Katar, ostaje u Hrvatskoj, odlazi, ostaje... Veliki su izgledi da trakavica u kojoj je u glavnoj ulozi Duje Draganja završi pozitivno za hrvatsko plivanje. Iako je prije nekoliko dana u razgovoru za Vjesnik Dujin otac Pero, fasciniran načinom na koji je bio primljen u Dohi, dao naslutiti da je Dujin odlazak u Katar već gotova stvar, situacija se, izgleda, preko noći promijenila. U "slučaju Draganja" na vidiku je novi preokret. Iz izvora bliskih obitelji jučer je procurila informacija da će Duje prihvatiti ponuđeno mu sponzorstvo Croatije osiguranja i da će - ostati u Hrvatskoj!

CO ubrzava pregovore

U našoj vodećoj osiguravataeljskoj kući potvrdili su da je dogovor, kojim se ukupna hrvatska ponuda Duji diže na tri milijuna kuna (Croatia osiguranje, Atlantic grupa, stipendije...), vrlo blizu. Ivica Žigić, direktor službe za korporativne komunikacije, izvijestio je:  
- Draganja pregovara s Croatijom osiguranjem. Kako se radi o situaciji u kojoj bi Hrvatska mogla ostati bez vrhunskog plivača, maksimalno ubrzavamo sve pregovorne procedure. O ishodima pregovora svakako ćemo obavijestiti javnost. CO se nada da će Draganja i dalje plivati pod hrvatskom zastavom.
Zanimljivo je da cijelo to vrijeme u katarskim listovima nije objavljeno ni slovce o mogućem Draganjinu prijelazu. To se objašnjava činjenicom da Katarani dobivaju puno sličnih "odbijenica", pa ne žele time deprimirati svoju javnost. Objave nešto tek kad se neki od tih prijelaza finalizira.

Promjena imena česta

- U medijima ni riječi o Draganji, a mnogo više nisam doznao niti u razgovoru s dužnosnicima Katarskog olimpijskog odbora. Niti potvrđuju a niti opovrgavaju kontakte s Draganjom. No, shvatio sam da u tome ipak ima nečega - kazao je cijenjeni stolnoteniski stručnjak Zlatko Čordaš, koji kao instruktor radi u Kataru, i dodao svoje mišljenje o nečemu što se možda također nije dopalo Duji.
- Uobičajeno je da svi sportaši koji primaju katarsko državljanstvo tom prilikom promijene i ime. Dosad, doduše, nije bilo slučaja dolaska sportaša bijelaca, pa ne mogu biti siguran, ali svejedno ne bih volio da Duje postane Abdulah - dodao je Čordaš.


Večernji list, 22. studeni 2005. godine