Terapija vodom od malih nogu

Ivor Car

22. studenog 2002.

Terapija vodom od malih nogu

Sjećate li se Nirvanine stvari "Smells Like Teen Spirit" s albuma "Nevermind" iz 1991. godine? Točnije, sjećate li se omota za taj album? E, upravo fotografija sa omota tog albuma ima veze s ovom novicom. Dakle riječ je o bebama i plivanju, i to u Kini, kineskom metodom!

Posljednjih nekoliko mjeseci diljem mnogoljudne Kine sve je popularnije novorođenu djecu učiti "plivanju". Zbog tog brzorastućeg trenda, u bolnicama većih kineskih gradova organiziraju se "plivački tečajevi" za novorođenčad i to naravno s originalnom kineskom metodom.
Fotografija ove novice upravo nam pokazuje ponosnog i sretnog Kineza s osmjehom na licu, oca novorođenog djeteta, kako uživa u prvim plivačkim iskustvima (ili bolje rečeno plutajućim iskustvima?) svoga sina, koje mu je priuštio u bolnici u gradu Guangzhou iliti Kantonu, u provinciji Kwantung (Guangdong). Naime, ova bolnica je prva, ne samo u Kini, već i u svijetu krenula s ovom metodom terapije.
Takozvanu terapiju vodom, preporučuju doktori za ojačanje moždanog, dišnog i probavnog sustava kod tek rođene djece. Samo u ovoj bolnici u višemilijunskom Kantonu više od stotinu beba trenutno sudjeluje u terapiji vodom.