DRUGI POGLED: Što su Lupeži 20 dana radili na Tajlandu

Ivor Car

19. svibnja 2011.

DRUGI POGLED: Što su Lupeži 20 dana radili na Tajlandu

Često nas pitaju zašto pišemo tako dugačke tekstove i izbjegavamo kratke forme dok narod nema vremena za čitanje. Takvi mogu odmah odstupiti od ove novice, jer ovdje ćete itekako imati što za pročitati, a kad počnete zasigurno ćete uživati, jer ovo što vam ovdje donosimo jedan je od najboljih putopisa koje je Lupiga imala priliku objaviti. Nekoliko Lupeža nedavno se zaputilo na trotjedni put u Tajland i donijelo vam priču o toj dalekoj zemlji i njenim ljudima, temeljenu, među ostalim, na iskustvu višednevnog boravka s plemenom Karena u zabačenim brdima na sjeveru zemlje. Nisu propustili obići ni plaže na jugu proslavljene filmom „The Beach“

Da su Lupeži putnici kojim slučajem Jelena Veljača za ovaj bi uradak od domaćih novinskih izdavača dobili itekako izdašan honorar, a uradak bi se po tabloidima, od po desetak kuna, objavljivao u nekoliko nastavaka. Budući se ne radi o spomenutoj, budite uvjereni da je riječ o daleko kvalitetnijem štivu, koje ćete na Lupigi moći pročitati u jednom jedinom nastavku. Naši putnici, pokazat će se, odradili su izvrsnu pripremu prije polaska u Tajland te pronašli najpovoljniju moguću avionsku kartu. U nadi da će se prva asocijacija na Tajland, a to je ona da se radi o destinaciji seks turizma, promijeniti, Lupeži donose neko drugo viđenje ove zemlje.


Oduševljeni tajlandskom kuhinjom, ipak su se držali podalje od "egzotike" poput skakavaca, cvrčaka i svilenih buba

U dvadeset dana uspjeli su upoznati golemi Bangkok iliti punim imenom - Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit i osjetiti njegov ritam gužve, kaosa i smoga, ali i eksploziju mirisa hrane i opijata. Doznali su i koliko se tajlandskog vladara poštuje i cijeni, te su i sami morali mirno stati svaki put kada bi se na javnim mjestima iz zvučnika zaorila himna. Isprobali su i ono po čemu je Tajland  također poznat, a to je vrhunska masaža, za sitne pare.


U brdima su probali duhan pomiješan s korom mahune Tamarin i umotan u list od banane

Nakon zasićenja Bangkokom, zaputili su se na sjever. Tamo su tri dana boravili u posjetu plemenu Karena, gdje budisti, katolici i animisti žive zajedno u ljubavi i sreći te su doživjeli nezaboravno iskustvo, neprestano se oduševljavajući hranom. Nisu Lupeži zaobišli niti sam jug države koji se ekstremno prilagodio stranim turistima. Tamo su zapeli u rastafarijanskom selu, gdje je ujedno i ponajbolja svjetska destinacija za slobodno penjanje. S obzirom da se radi o penjačima to nipošto nije bilo slučajno. Ukoliko vas je ovih par rečenica najave zainteresiralo, ne oklijevajte i pročitajte, kako rekosmo, jedan od najboljih putopisa koje je Lupiga ikada objavila. To možete učiniti klikom na ovih sedam znakova XOXOXOX.

Lupiga.Com