Drveće i rijeke

iksx@lupiga.com

3. travnja 2003.

Drveće i rijeke

Prije neki dan se na jednom od konkurentskih portala pojavila vijest kako će se za odabrane novinare održati preslušavanje novog dugo najavljivanog i već unaprijed hvaljenog albuma Pipschips&videclipsa. Pa, informacija je istinita, a dodajmo joj samo kako se u odabrano društvo progurao i jedan Lupež. I evo nama ekskluzive!

Ispred sasvim obične zgrade u Heinzlovoj gdje se u blizini nalazi i središte Atlantic grupe, čiji je vlasnik Emil Tedeschi, prijatelj, pokrovitelj i mecena Pipsa, u ranim popodnevnim satima okupilo se zanimljivo društvo. Pored jednog Lupeža, bili su tu gospodin Tedeschi, jedan Pips, Nomadovac Velimir Grgić, Globusov kritičar Sven Semenčić, stvarno stari mačak Darko Glavan, piskaralo iz Monitora, Ilko "nacionale" Čulić, te Vjesnikov Hrvoje Horvat. Uz dvije litre Bravo sokova, paket Vic krekera i kutiju bijelog Waltera zaputili smo se svi zajedno u podrum.
Na brzinu ćemo reći kako je garaža Pipsa sasvim pristojan podrumski prostor s pet-šest pojačala, instrumentima, dva kompjutora, isječcima iz novina poljepljenih po stiropornim zidovima i neizbježnim Playboyevim posterom.
A sada, o albumu, a sada o glazbi.
Porinovi glasači moći će sljedeće godine odahnuti jer neće morati brinuti kako izbjeći dodjeljivanje nagrade nekomu i neće morati iz rukava (kratkih) izvlačiti tko zna koga. Pipsi će pokupiti jedno sedam Porina. Album godine sigurno, hit godine vjerojatno, pjesmu godine definitivno. Produkciju teško da neće dobiti, a s njom valjda i aranžman i snimku godine. Vokala godine neće dobiti (zašto?), ali bome niti malinu za vokalnu izvedbu. Tako da mi je sada jasno zašto je Dave Friedman pristao miksati ga.
Makar nikada nisam bio "fan Rippera niti Pipsa", "Drveće i rijeke" su sasvim dobre. Od prvog, mogwaijevskog, do posljednjeg kid a-jevskog instrumentala, album donosi sasvim dobrih, gotovo odličnih 65 minuta.
Da izbjegnemo analizu pjesama po redu, izdvojio bih par. Porculan ste imali prilike čuti na njihovim službenim stranicama. S dobrim razglasom zvuči još bolje. Ripperov je vokal smiren, a pravu keramičku atmosferu zaokružuju emocionalni prateći vokali koji kada udišu zrak kao da prelaze gudalom preko strune (ovo je bilo ful poetično) i malo elektronsko pucketanje. Bajka mi je na prvo slušanje najbolja stvar. S Ripperovim autoritativno-apokaliptičnim vokalom pun je pogodak. Ponovna slušanja su preporučena. Na engleskom otpjevana i s radioheadovskim uvodnim taktom Kako funkcioniraju stvari komotno bi se mogla naći na bilo kojem albumu novorocknih zvijezda. I ne samo to, sigurno bi im bila jedan od prvih singlova. Za 2x2 su mi oni koji su album više puta slušali rekli kako im je definitvno najbolja. Meni nije najbolja, ali je ful dobra. Zatim, tu su magleno kabaretni Susjedi kojima se pred kraj dogodi zvučna eksplozija koja onda u raspašoju traje, pa, do kraja. Sebastian, priča o momku koji je izumio toplu vodu, a navodno i struju, storytellingom podsjeća na Naftu Leta 3. A to je, barem meni, sasvim dovoljan kompliment. Mrgud gorostas i Tat jedna je od stvari na kojima ćete koristiti replay funkciju. Sljedeći singl Pipsa je stvarno dobar.
Naravno da nije sve tako dobro, ali su u cjelini Drveća i rijeke jednostavno odličan album. Ah da, na tržištu će biti 14. travnja. Pa ljudi, još kada znate kako će prvi primjerci imati i bonus dvd s četiri spota i dokumentarcem o miksanju albuma u SAD-u kod Dave Friedmana....